Училището, което подготвя едни от най-добрите ИТ специалисти в България

...
Училището, което подготвя едни от най-добрите ИТ специалисти в България
Коментари Харесай

Какво ще се случи с децата, ако назначим учителка на 50 г. да преподава програмиране по стари учебници?

Училището, което приготвя едни от най-хубавите ИТ експерти в България - Технологично учебно заведение " Електронни системи " към Техническия университет в София - може да бъде унищожено. Това предизвестие насочи управлението му пред стотици родители на особено свикана родителска среща в сряда вечерта. То изясни и повода - министърът на образованието желае учебното заведение да бъде извадено от структурата на Университета и да премине под ръководството на министерството. Това значи унищожаване на актуалната образователна стратегия, на специфичните предмети още от осми клас, на опцията академични преподаватели и експерти от ИТ компании да образоват учениците и превръщането на ТУЕС в безлична гимназия. Стотици родители подписаха отворено писмо, което през вчерашния ден дойде при просветния министър Красимир Вълчев. Те желаят опазване на неповторимия модел на образование в учебното заведение, което през 2017 година бе №4 измежду най-желаните гимназии с банкет след VII клас (след езикови гимназии) и действително бе най-желаното софтуерно учебно заведение. Те сътвориха и онлайн петиция, към която за ден се причислиха повече от 2400 души.

Всички тези изказвания са погрешни, обаче съобщи пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка опасенията за идна промяна на статута на учебното заведение и последващото му обезличаване.

Казуса представихме  ТУК , а в този момент даваме думата на научния началник на ТУЕС през последните 6 години - п роф. Таня Василева .

Проф. Василева, какво ще се случи, в случай че шефът на ТУЕС се назначава от подчиненото на МОН Регионално ръководство на образованието, а не от ректора на ТУ?

Ще се загуби целият модел на обучение, основан преди 30 години като пробен, с цел да се реализира връзка сред университета, бизнеса и учебното заведение. Сега в него преподават академични преподаватели, назначени от ректора, както и експерти от ИТ бранша. Имаме еластичен образователен проект, а децата учат това, което се търси сега. Училището е извънредно сполучливо и е на четвърто място измежду най-желаните гимназии с банкет след седми клас.

Ако шефът се назначава от началника на Регионалното ръководство на образованието (РУО) към МОН, Техническият университет ще загуби цялата си независимост и ректорът няма да може да назначава академични преподаватели в учебното заведение.

Защо?

Защото по новия закон това не е допустимо – можеш да си единствено преподавател с педагогическа дееспособност. На мен инспекторките от МОН ми споделиха, че както съм професор, това не било подготовка, с цел да преподавам на възпитаници.

Директорът на учебното заведение е доцент, половината преподаватели са основни асистенти и старши преподаватели. Ние имаме доста хора с докторска степен.

Казахме им: „ Добре, тези хора, като ги прехвърлите, те си губят всички трофеи, цялата подготовка, а са се явявали на изпити. Да не приказваме, че и заплащането ще им се понижи, натоварването ще стане по-голямо “.

Никой не ни чува. Писахме писма до министъра, до ръководителя на комисията по обучение в Народното събрание - Милена Дамянова, да сменят закона, като ни прибавят в преходните и заключителни разпореждания като учебно заведение, което съставлява изключение, сходно на Американския лицей в София.

Писахме и до Цвета Караянчева (председател на Народното събрание - бел. ред.), до министър Томислав Дончев, до шефа на правната комисия в Народното събрание. Това са неистови писма от август до момента. Пишем, изтичат едномесечни периоди и никой не ни дава отговор за нищо.

И има непрестанен напън директорката да подписа в допълнение съглашение с РУО. Това няма по какъв начин да стане юридически, тъй като учебното заведение не юридически обособен индивид, не е отделено от ТУ. Има и напън над ректора да уволни учителите. Как да ги уволни, като те са с академична служба? Трябва да бъдат освободени по метода, по който са назначени.

Онзи ден (разговорът се води на 22 март, четвъртък – бел. ред.) беше последният, когато отново извикаха директорката в РУО и взехме решение да срещнем родителите, тъй като те са в правото си да знаят, че ще се промени всичко с образованието на техните деца. (Родителската среща е извършена на 21 март, сряда - бел. ред.) Те се взривиха и оттук насетне нещата станаха страшни.

Споменахте, че казусът идва от „ новия закон “. Какво имате поради? 

Идва от Закона за предучилищното и учебното обучение, в който няма такова учебно заведение като нашето, което е към висшето обучение. Край! Няма такова! Искахме да намерим решение, само че отхвърлят да трансформират закона или да ни прибавят като изключение в преходните и заключителните разпореждания.

Не желаят нито да сменят закона, нито да се срещат с нас, а желаят по административен метод да накарат шефовете да са към РУО. Тезата на министъра е, че „ Няма поради персоналния проблем на една опърничава директорка аз са променям закона “.

Но въпросът не е за персоналния проблем на директорката. Въпросът е статута на цялото учебно заведение.

Винаги се акцентира, че въпросът е персонален. Първо се споделя, че учебното заведение е нелегитимно. Когато някой реши да ни отбрани, министърът споделя: „ Това е едно нелегално учебно заведение, какво се занимавате с тях, и също така, това е персонален проблем на директорката “.

Това се тръби на всички места и всички доброжелателни хора се дърпат. А не е това, тъй като това, че ще се смени принципалът, трансформира всичко. Ти влизаш в общите рамки на закона, не може да преподават академични преподаватели, не може – хора от бизнеса, ти би трябвало да назначиш една учителка на 50 години да преподава програмиране, тъй като нали ни е ясно, че хората, които взимат от 3000 до 5000 лв. като програмисти няма да станат учители? И тази женица ще преподава неща от учебник, написан от МОН неразбираемо през коя година, и какво ще завършат децата?
``
Тръби се, че образованието не било обвързвано с бизнеса. А през юли инспекторките, които пристигнаха, споделиха: „ Само вашите възпитаници и от „ Хенри Форд “ ги взимат непосредствено на работа, откакто завършат учебно заведение. Ние би трябвало да урегулираме нещата “. Казах: „ Госпожо, урегулирайте ги по този начин, че да има повече учебни заведения като нас, а не да ни смачквате “.

Цитираният закон е от 2016 година Защо в този момент се появява проблем?

Да, от август 2016 година Меглена Кунева го внесе. Оттогава до момента са се сменили двама министри и не сме имали никакъв проблем. От последния министър имаме проблем.

Според министъра сме нелегитимно учебно заведение, само че в случай че е по този начин, за какво ни сложиха в програмата за програмисти? Ние сме един от петте центъра. Като сме нелегитимно учебно заведение, за какво в нашето учебно заведение идва същият този министър с Мария Габриел да открият тази стратегия? В нашето учебно заведение идва Меглена Кунева с целия ИТ бранш, с цел да сключат контракт за обучаване на спомагателни програмисти.

Нас ни водят за най-хубавото учебно заведение, което основава фрагменти в ИТ бранша. Как бяхме законни, а в този момент внезапно не сме? И това е от 4-5 месеца.

Какво споделят юристите?

Част от тях споделят: „ След като ви няма в закона, значи продължавате по остарелия метод “. Друга част от юристите споделят: „ Не, не, не. Трябва да влезете в закона “. Аз не съм правист.

Имали ли сте среща с министъра на образованието Красимир Вълчев?

Разбира се – публичният съвет я организира. От МОН желаеха до септември (2017 година – бел. ред.) този въпрос да завърши. Тогава се застъпи ИТ секторът, Росен Плевнелиев звъня на министъра, Паси, кой ли не! Бяхме упрекнати, че настройваме ИТ бранша против министъра. Тогава той се отхвърли от желанието си, а ние направихме огромната неточност да се успокоим.

От февруари нещата започнаха безусловно по същия метод, с напън до края на март да се случи подписването на анекса към контракта на директорката.
``
В отговор написахме 8-9 писма, искахме среща, само че няма такава. Няма и отговори, а сме алармирали всички институции, които могат да решат казуса. Искахме въпросът да се реши добродушно, без звук. Разумни хора сме, искахме рационално да се реши.

Защо да се убива нещо, което е хубаво? Това учебно заведение печели всички награди на интернационалните и наши надпревари! Сега, на надпреварата на 20-и, наше момче беше преди всичко, предходната година, на надпреварата по роботика в Германия за академични тимове, нашите бяха на край. Бойко Борисов ги е награждавал. Колко купи имаме? И в този момент всичко това да се унищожи?

Каква е същинската причина за този напън, по Вашите думи, над учебното заведение?

Първият въпрос, който ми се задава, е: „ Кой ръководи бюджета? “, вторият – „ Кой ръководи публичните поръчки “. Управлява ги Техническият университет. Ние сме дружно с учебното заведение в Правец (Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – бел. ред.) и доколкото знам съществени апетити към Правец, чийто шеф към този момент е подписал. Ние изгаряме около Правец. Това е моята версия, която не мога да потвърдя. Няма никаква рационална логичност на всичко това.

Как се образува бюджетът на учебното заведение?

Училището е незначителен разпоредник с бюджетни средства. МОН превежда парите в подсметка на Техническия университет. Това е сметка на учебното заведение, от която ТУ не може да взема пари, може единствено да дава. И дава доста – в учебното заведение нямаме физкултурен салон, само че децата употребяват гратис цялата спортна база на университета. Водим ги и в Семково - на зелено, на бяло учебно заведение. Ползват гратис зали, лаборатории.

Отделно университетът ни е давал пари, примерно 150 хиляди за ремонт. Не ни е взел 1 лев, а ни дава, само че всички публични поръчки минават под егидадата на ТУ. Той афишира социална поръчка и ние сме в общия кюп. Нямаме право да разгласяваме настрана.

За един изхарчен лев трябват пет подписа. Бюджетът се употребява от учебното заведение, само че се ръководи от Техническия университет. Не може да изхарчиш нещо тъй като просто по този начин искаш.

Колко са учениците в ТУЕС?

526. Те учат пет години – от осми до дванадесети клас. И са супер деца. Наскоро програмираха три дни в Технопарка - от 8 до 20 ч., 40 деца, купища компании бяха ментори, спонсори, раздаваха награди. И споделят: „ Не може да има такова учебно заведение “. Децата сами си го проведоха. Страхотна е атмосферата в учебното заведение. И това да се убие! Казвам Ви – сърце ме боли.

Как се осъществят те, откакто завършат?

Всички се осъществят незабавно. Стават студенти в Техническия университет или Софийския университет и безусловно незабавно след учебно заведение постъпват в ИТ бранша. Мога да ви изпратя и информация какъв брой приключили учебното заведение са шефове на ИТ компании в България и работят по влиятелни компании. Училището има асоциация на приключилите, където са хиляди хора и които единствено чакат да им се каже и несъмнено ще излязат и те на улицата.

Това е ситуацията. Безкрайно ирационално е, родителите са доста обезпокоени. На родителската среща (проведена в сряда, 21 март – бел. ред.) имах възприятието, че ще отидат и ще налягат на „ Цариградско шосе “.

Министърът е заплашил, че в случай че директорката не подпише, той ще разгласи конкурс за нов шеф. Това към този момент ни взриви. Този път няма да се успокоим, тъй като в случай че го създадем, след два месеца ще играем същото хоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР