Училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след умишлен

...
Училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след умишлен
Коментари Харесай

Запалиха 100-годишно училище в Езерово

Училище в първомайското село Езерово изгоря до основи след тенденциозен палеж. Извършителят е арестуван. Пожарът обаче още веднъж повдигна въпроса за стопанисването на старите здания в дребните обитаеми места и тяхната орис.

Преди четири години за главно учебно заведение " Христо Ботев " в село Езерово блъснал последният звънец. Заради намалелия брой възпитаници постройката била заключена, а децата пренасочени към близкото село Бяла река.

Въпреки че мястото било обезопасено, а тока и водата в съвсем 100-годишната постройка спрени пожар изпепелил всичко за часове. Намесата на огнеборците и на хора от селото не избавила учебното заведение.

" В момента се води разследване. Най-вероятно е подпалена съзнателно от човек, който е от селото. Тази развалина няма по какъв начин да остане в центъра на селото, ще би трябвало да бъде почистена. Но парцелът си остава за учебно заведение ", съобщи Николай Митков, кмет на Община Първомай.

Затворени учебни заведения има в още две села от община Първомай. Процедурата за тяхната продажба е мудна и комплицирана и по тази причина постройките пустеят.

" Сградите, които не са към този момент обитаеми и не учат деца в действителност са една тежест на общините в цяла България допускам, тъй като те стоят заключени и не могат да бъдат употребявани ", добави Николай Митков.

Законът разрешава учебни здания и имоти да бъдат продавани с позволение на министерството на образованието, само че единствено за обществени и филантропични действия.

" Има огромен интерес за вложения ", разяснява кметът на Община Първомай.

Докато демографски срив и огън унищожават учебни заведения в Първомайско, в някои села край Пловдив се постанова да се строят спомагателни класни стаи поради нараствания брой деца.

" Преди десетина години учебното заведение в Марково беше пред затваряне, защото нямаше деца, през днешния ден към този момент сме принудени да строим нова постройка. Не е строено от десетилетия ", сподели още Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

Близо 1500 са закритите учебни заведения у нас през последните три десетилетия. Но тази година Министерството на образованието и науката е одобрило общо 33 плана за ново строителство на учебни заведения и детски градини, написа Българска национална телевизия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР