Училищата са подготвени за държавните зрелостни изпити с максималните мерки

...
Училищата са подготвени за държавните зрелостни изпити с максималните мерки
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Близо 49 000 ученици са подали заявления за държавен зрелостен изпит

„ Училищата са готови за държавните зрелостни изпити с оптималните ограничения за стерилизация, обезпечени са квестори. В общоприетата класна стая ще бъдат настанени 10 деца на разстояние най-малко метър и половина, а зрелостниците ще могат да махат своите маски по време на изпита “. Това сподели пред публицисти в горнооряховското село Поликраище министърът на образованието Красимир Вълчев, представен от 24 часа.
Той означи, че в понеделник първият наложителен държавен зрелостен изпит по литература ще се организира с един час по-късно от нормалното – от 9.00 часа. Министър Вълчев изрази мнение, че тази година е по-трудно поради изключителните условия, само че изрази вяра всичко да мине обикновено.
„ Близо 49 000 възпитаници са подали заявки за явяване на държавен зрелостен изпит. Випускът тази година е от 50 хиляди възпитаници и чакаме част от тях да подадат заявки за по-късна сесия. Общо 11 хиляди деца са избрали да се явят на изпит по професионална подготовка. Също толкоз възпитаници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по британски език, на второ място броят на учениците за матурата по желание е по биология “, уточни Вълчев. Министърът предложи да не се бърза с абитуриентските балове след облекчаването на ограниченията, и най-рано те да се осъществят в края на юни.
Новост през тази образователна година е, че се планува и трета стипендия за учениците, които аплайват за инженерно или педагогическо висше обучение. Стипендията ще е в размер на 100 лв. месечно и ще е за тези, които са постигнали най-високи резултати от държавния зрелостен изпит по Български език и литература, математика, физика и химия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР