Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно в градския транспорт

...
Ученици, студенти и докторанти да пътуват безплатно в градския транспорт
Коментари Харесай

Предлагат безплатен градски транспорт за учащите

Ученици, студенти и докторанти да пътуват гратис в градския превоз в София. Това се предлага в идея за нова цена за пътешестване в градския превоз в столицата, показана през днешния ден от общинския консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев и специалиста към транспортната комисия на Столичния общински съвет Виктор Чаушев.

Според разпоредба, която дефинира метода, по който тези карти се компенсират от бюджета на страната, цената на компенсацията е 30 % от цената на месечната карта за градски превоз, която сега е 50 лева, уточни Чаушев.

За всяка продадена такава карта страната превежда на Столична община (СО)по 15 лева Според данните в двата национални регистъра сега София има към 210 000 възпитаници, студенти или докторанти и в концепцията се предлага Центърът за градска подвижност, в съгласуваност с МОН и учебните заведения, да издава по длъжностен път картите за тях.

Издаването на безвъзмездни карти за 210 000 души ще даде опция на Следствен отдел към окръжна прокуратура по одобрен нормативен метод да обоснове пред страната потребността да получава доста по-висока държавна дотация, тъй като дотацията е въз основата издадени карти, уточни Чаушев.

В момента Следствен отдел към окръжна прокуратура калкулира на година към 17 млн. лева доходи от продадени училищен, студентски или докторантски карти и получена държавна отплата. Когато има издадени безвъзмездни карти за 210 000 души, държавната отплата за тях в границите на една година става 37,8 млн.лв., добави Чаушев.
 istock istock
Други оферти са годишната карта за градския превоз да бъде налична на три вноски. Тя да бъде на цена 370 лева, като първата вноска е 150 лева, с което картата ще бъде заредена за три месеца и става тримесечна. При внасяне на втората вноска от 120 лева в границите на тези три месеца, картата ще бъде заредена за още три и става шестмесечна. А когато се заплати остатъкът от 100 лева тя ще бъде заредена за останалите шест месеца от годината, изясни Чаушев.

Предлага се още тази карта да бъде налична и за нощния превоз. Това би било комфортно за жителите, те ще продължат за пътуват за 1 лев дневно в цялата градска мрежа, в това число и в нощния градски превоз, и ще могат разсрочено да заплащат сумата, тъй като не всички хора могат да извадят цялата сума едновременно, уточни Симеон Ставрев.

В концепцията се предлага още билетът за пътешестване от 30 минути да остане на цена 1,60 лева, като ще може да се купува от лидера и през смарт телефон, и ще има опция да се агрегира до дневна карта.

Билетът за пътешестване с прехвърляне оферират да е с цена 2,40 лева като да има опция за безкрайно прехвърляне до 60 минути.

Цената от 4 лева на дневната календарна карта да се резервира, ще бъде налична и посредством смарт телефон и банкова карта. Предлага се още 24 часова карта за 6 лв., която ще бъде налична, електронно налична онлайн, на смарт телефон и на пункт. Тя стартира да важи от първото чекиране, ще важи и за нощния превоз. Седмичната карта е на цена от 20 лева и ще работи със седмично агрегиране посредством банкова карта и онлайн.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР