Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия,

...
Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия,
Коментари Харесай

Ученици от цялата страна могат да се обучават безплатно в нов център по природни науки в Казанлък

Ученици от цялата страна могат да учат гратис математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по естествени науки към Природо-математическата гимназия „ Никола Обрешков “ в Казанлък, оповестиха от МОН.

Сградата към учебното заведение беше открита през днешния ден от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, шефа Красимир Дамянов, кмета на града Галина Стоянова, регионалния шеф Гергана Микова и началника на Регионалното ръководство по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова.

За построяването и бяха отпуснати 500 000 лева с разпореждане на Министерския съвет и още толкоз от бюджета на Министерство на образованието и науката.

В новия център учениците ще могат да учат естествени науки в съвременни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще предизвика интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обгръщане и образование, уточни министър Красимир Вълчев.

Той означи, че за последните 10 години огромен брой просветителни институции са били реновирани. „ Предстоят да бъдат осъществени вложения за материална база в размер на над 300 млн. лева по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Желанието ни е да имаме повече учебни заведения като математическата гимназия в Казанлък.

Най-добрият метод да притеглим повече възпитаници към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел “, сподели министърът и моли родителите да предизвикват децата си да учат естествени науки.

 k_valchev Според Красимир Вълчев напъните на учителите и обезпечаването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да създадат образованието по-интересно. „ Мотивацията на учителите е от огромно значение. Заложили сме двойно нарастване на заплатите и това е изцяло изпълнимо в идващите 3-4 години. Със настоящето нарастване от 1 септември за първи път междинната заплата на преподавателите стана по-висока от междинната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с фрагменти, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към специалността “, добави Вълчев.

Министърът получи грамота от кмета на Казанлък Галина Стоянова за особени заслуги за развиването на образованието в града. Тя благодари за персоналната му поддръжка и за финансовия ангажимент на държавното управление за построяването на модерната постройка. Директорът Красимир Дамянов съобщи, че това е пътеката на града в българското обучение и прикани повече учебни заведения да ползват този учебен модел.

След като прегледа кабинетите в Центъра по естествени науки министърът се срещна с шефове на учебни заведения и детски градини в града, както и с екипите по обсег по междуинституционалния механизъм.

Красимир Вълчев подкани педагозите да употребяват опциите на обществената система, с цел да притеглят повече деца.

„ Може да оферирате помощи в натура, в случай че фамилиите нямат задоволително пари за облекла, обувки, учебници и пособия. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези благоприятни условия, обсъждаме и други. За държавното управление да не пращаш децата на детска градина или учебно заведение е равно на закононарушение и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят диалози какви са разновидностите това да се случи “, сподели още Красимир Вълчев.

Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР