Ученици от специалностите Графичен дизайн и Рекламна графика в Професионалната

...
Ученици от специалностите Графичен дизайн и Рекламна графика в Професионалната
Коментари Харесай

Стара хартия - нови листове: Силата на кръговата икономика

Ученици от специалностите " Графичен дизайн " и " Рекламна графика " в Професионалната гимназия по дизайн " Елисавета Вазова " рециклират хартия и създават нови листа с положително качество. Така те потвърждават, че с готовност и старание е допустимо спасяването на дървета. За производството единствено на 9 000 листа хартия се унищожава едно дърво, а към 324 литра вода се изразходват за изработката на един кг от необятно потребления материал.

Гимназистите вършат новата хартия от остаряла. Рециклирането става като употребена хартия се раздробява във вода, с цел да се образува течна паста. Получената субстанция се разстила на тъничък пласт върху мрежа. Следва изсушаване, след което рециклираната хартия може да се отлепи от мрежата и да се употребява.

" Върху получените нови хартиени листове учениците ще изработят графични илюстрации ", сподели доктор Биляна Стоименова, наставник в уъркшопа " Кръгова стопанска система " и учител в учебното заведение. Уъркшопът е част от дейностите по план " EU COOLтура ", в който вземат участие 50 ученика от Професионалната гимназия по дизайн „ Елисавета Вазова “. В продължение на към този момент три месеца младежите основават нови предмети от остарели хартия, пластмаса, текстил, метал и други Така те способстват за по-чиста околна среда, за смяна на потребителските привички, за асимилиране и разпространение на изобретателни хрумвания за преработване.

Проект " EU COOLтура " е основан и се извършва от Българско учебно заведение за политика " Димитър Паница " с поддръжката на Европейския съюз (ЕС) и медийното партньорство на и. Той има за цел да увеличи осведомеността на младежите за политиките на Европейски Съюз и за ролята им за тяхното бъдеще. По плана към този момент се организираха три онлайн ателиета, в които младежи от разнообразни учебни заведения и разнообразни градове на България се срещнаха и разговаряха с български евродепутати, дизайнери, специалисти в региона на образованието и културата. В момента се организират и три уъркшопа по тематиките " Кръгова стопанска система ", " Културно разнообразие " и " Образование ". След тяхното привършване ще бъдат факт разнообразни забавни, изобретателни и потребни артикули, които ще бъдат показани на общ финален конгрес през есента в София.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР