Ученици от Сливен ще свирят пред френския президент заедно с

...
Ученици от Сливен ще свирят пред френския президент заедно с
Коментари Харесай

Млади цигулари от Сливен ще представят България в Парижката филхармония

Ученици от Сливен ще свирят пред френския президент дружно с музиканти от 27 страни. Младите цигулари са част от плана " Музиката вместо улицата " на Георги Калайджиев, който открива гении от ромската общественост.

Преди 10 година доблестен жест на немски човеколюбец дава бъдеще на деца от ромския квартал на Сливен. Роденият тук цигулар Георги Калайджиев и бащата на дамата до него вземат решение да влагат в млади гении.

" Музиката вместо улицата " - школата на Радка Кусева всяка година прави прослушване в ромската махала и макар средата и бедността, откриват гении.

" Някой път мъчно се контактува със самите родители, няма контрол това дете упражнява ли се, свири ли, върви ли на учебно заведение постоянно ", съобщи тя пред БТВ.

Но има и други образци, като 14-годишните Сашо и Цоньо. Те ще показват страната ни в Парижката филхармония на 26 февруари. Деца със усложнен достъп до просвета и обучение от 27 страни ще се качат на огромната сцена.

" Горд съм с това нещо и ние можем да покажем нещо на този свят. Тези, които са в България, да се гордеят с нас и с страната си ", сподели Сашо.

Младите музиканти са свирили със софийски солисти и в Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР