Ученици от основно училище Яне Сандански в Пловдив се учиха

...
Ученици от основно училище Яне Сандански в Пловдив се учиха
Коментари Харесай

Ученици изработиха мартеници чрез плъстене

Ученици от главно учебно заведение " Яне Сандански " в Пловдив се учиха по какъв начин да създават мартеници посредством остарялата и позабравена българска техника " плъстене ". Традиционно хазаин на първомартенското ателие е Регионалният етнографски музей. А за празника на площад " Стефан Стамболов " пловдивчани бяха сюрпризирани със светещи фигури на Пижо и Пенда. За малко време куклите се трансфораха в атракция за дребни и огромни.

Пловдив

Смята се, че всеки самичък би трябвало да създаде мартениците, които ще подари. Това научиха и пловдивските възпитаници.

" Правим гъби от вълна. "

За малко време децата схванаха технологията за разработване на мартеници посредством изсъхнало плъстене. Освен остаряла и позабравена, техниката е и много сложна, споделят майстори.
Емилия Манолова – занаятчия по плъстене: " Не е толкоз елементарно, тъй като се работи с едни специфични игли, които оказват помощ да бъде наплъстена вълната, само че те пък са доста деликатни и на драго сърце си вършат мартеничките, които пък след това си носят у дома. "
" Ще подаря моята мартеничка на моята мама. "

" Ще я подаря на цялото ми семейство. "

Плъстенето е изчезващ български поминък, който обаче се възражда през последите години.
Емилия Манолова – занаятчия по плъстене: " Ако повече време се отделя за тези занаяти, за тези занимания ще им бъде много по-интересно, в сравнение с да стоят в интернет. "
Според вярването собственоръчната направа на бяло-червените знаци ще носи позитивна сила, здраве и наслада в къщата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР