Ученици от НУ Климент Охридски в Пловдив ще учат, прилагайки

...
Ученици от НУ Климент Охридски в Пловдив ще учат, прилагайки
Коментари Харесай

НУ „Климент Охридски” вече с умна класна стая

Ученици от НУ „ Климент Охридски ” в Пловдив ще учат, прилагайки разнообразни психически способи. Проектът започва в по една паралелка от 1., 2., 3. и 4. клас. „ Целта е новите способи да подтикват интелектуалното развиване на учениците, да построяват основите на логическо и креативно мислене и да усъвършенстват умеенето за учене. Искаме да сложим децата в дейна позиция във връзка с образователния развой, да повишим успеваемостта от него и да въвлечем родителите ”, изясни директорката на школото Елена Светлова-Трифонова. С плана „ Умна стая ” учебното заведение тази година се подрежда измежду 39-те новаторски в региона.

В първи клас един път в седмицата по предмети по желание на учителя ще се ползва методът „ Мозъчна офанзива “. На същия принцип второкласниците ще употребяват способ „ Световно кафене ”.

В трети клас интерактивното образование ще е посредством методите „ Аквариум ” и „ Мисловна карта “. Учениците ще се срещнат с виртуалната класна стая и ще получат лични задания за работа в нея. А родителите дружно с децата ще вземат участие в уъркшоп за използване на способи за креативно мислене.

Четвъртокласниците пък ще работят по метода на Едуард де Боно „ Шестте мислещи шапки “, който развива изобретателното мислене. Техниката вкарва кодове за символно значение на шапките - бялата е обстоятелствата, алената - възприятията, черната - истината, жълтата - изгодата, зелената - концепцията, синята - мисленето, гледано “отгоре ”. Децата получават задания, свързани с всяка от тях. Например: Помисли с жълтата шапка дали да гледаш любим у дома. Загубил си кучето - намерения с алената шапка. Сменяш учебното заведение - ето ти черната. Твой другар е смутен, по какъв начин ще му окажеш помощ с бялата шапка? Трябва да изработиш план със съученик - ползвай зелената шапка.

Децата в последния клас от начален курс ще се занимават и с компютърно разработване на мисловни карти, откакто се срещнат със особено приложение за това. Мисловните карти оказват помощ за разбора и четенето с схващане, като заместват тогавашния обстоен проект. Вместо да пишат, учениците вършат графично изображение. Рисува се „ дърво ”, като в центъра се слага главен проблем, а клоните са други второстепенни тематики, които са наранени.

Ще се употребяват също техники “Отчитане всички фактори ” и “Гледна точка на другите ”.

Във всички класове по един път месечно в часовете по физическо ще има и задания за екипно сработване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР