Ученици от 58 гимназии в страната се събират на Фестивал

...
Ученици от 58 гимназии в страната се събират на Фестивал
Коментари Харесай

Фестивал на историята събира във Варна ученици ог 58 гимназии от страната

Ученици от 58 гимназии в страната се събират на Фестивал на историята, който ще се организира във Варна, научи Moreto.net. Събитието се провежда по самодейност на Първа езикова гимназия, в партньорство с Регионалния исторически музей и с поддръжката на фонд „ Култура ” към Община Варна. В продължение на 3 дни младежите ще вземат участие в полемики, отдадени на знакови събития от предишното на България, ще провеждат изложения, възстановки и ще търсят загадки в музея.

Официалното разкриване е през днешния ден - 13-ти ноември (сряда), от 15 ч. в Музея за история на Варна, където ще се организира Национална кръгла маса „ 100 години Ньойски кротичък контракт 27 ноември 1919 – 2019 година ”. Фестивалната стратегия включва и галерия на карикатури от Първата международна война, като експозицията е готова от ученици на школата по история към Първа езикова гимназия, с началник Нели Димова. От музея ще изненадат младежите с забавна сбирка от военни картички, тематично свързани с проведената галерия.

На 14-ти ноември фестивалът ще продължи в Музея на Възраждането, където в 14 ч. ще бъде открита галерия на старопечатни книги, след което варненски възпитаници ще покажат своите актьорски умения, представяйки фрагмент от „ Маминото детенце ” на Любен Каравелов. За младите историци е квалифицирано и съществено предизвикателство – да премерят познания в откриването на възрожденски артефакти в музейните зали. В 15 ч. ще стартира Националната конференция „ Нашите будители ”, в която ще вземат присъединяване проф. Кирил Топалов – публицист, преводач, някогашен дипломат във Ватикана, и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - лингвист, преводач, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”, Боян Ботев - ръководител на Фондация „ Христо Ботев “. В 17:00 ч. в зала „ Пленарна “ на Община Варна ще бъдат оповестени спечелилите в Националния исторически конкурс „ Надежда за свободата ”.

На 15-ти ноември от 10:00 ч. в зала „ Одесос “ на Археологическия музей ще се организира Национална конференция „ Надеждата за свободата “. Финалът ще бъде на 22-ри ноември, от 14:00 ч., в Римските терми, където възпитаници от Първа езикова гимназия ще показват метафизичен разговори от антични създатели. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР