Ученици от 4. до 12. клас са предизвикани да рисуват

...
Ученици от 4. до 12. клас са предизвикани да рисуват
Коментари Харесай

Детски рисунки оживяват на стените на 16 пречиствателни стан...

Ученици от 4. до 12. клас са провокирани да рисуват на тематика чиста околна среда. Творбите на 16 от тях ще излязат от мащабите на белия лист и ще бъдат повторени върху стена на същинска пречиствателна станция у  нас.

Конкурсът е разгласен от Министерството на околната среда и водите по Оперативна стратегия „ Околна среда “ и носи името „ Композирай пречиствателна станция “. Названието идва от визията на фасадата като лист хартия, на който се композира. Рисунките би трябвало да са свързани с тематиката за чиста околна среда, а най-хубавите ще бъдат „ пренесени “ в огромен мащаб върху фасади на 16-те пречиствателни станции, построени или реконструирани със средства от оперативната стратегия.

 Пречиствателните станции разполагат с високи здания, резервоари, утаители, като всички уреди дават
огромно поле за така наречен street art,
да вземем за пример Graphite masters . Затова при основаване на творбите участниците в състезанието би трябвало да си показват по какъв начин ще наподобява картината им в неведнъж повишен размер. Също по този начин следва да се осведомят авансово за функционалността на пречиствателната станция за отпадъчни води, за употребяваните механически средства и технологии, тъй че водата да се пречиства до реализиране на заложени правила, до степен да се включи към речните потоци, без да замърсява околната среда.

Участниците би трябвало да се поинтересуват
дали в техния район има пречиствателна станция, финансирана с евросредства
по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, с цел да включат районен акцент в рисунката. 

Авторите на 16-те отличени рисунки ще получат по 500 лева премия.

Получените произведения ще бъдат оценени от профилирано жури от Националната художествена изложба и Националната художествена академия.

Всеки участник има право да показа единствено една рисунка, като оптималният формат е АЗ. Допуска се потребление на акварел, пастели, цветни моливи и други, както и смесени, и други изобразителни техники.

Крайният период е 1 декември. Имената на спечелилите ще бъдат оповестени на гала в Министерството на околната среда и водите през януари 2023 година и ще бъдат оповестени на електронната му страница, както и в секцията на ОПОС в общия портал на всички оперативни стратегии.

Рисунките се изпращат на адрес: София 1000, ул. „ Уилям Гладстон “ № 67, Главна дирекция „ Оперативна стратегия „ Околна среда “, Министерство на околната среда и водите (за състезанието „ Композирай пречиствателна станция “).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР