Учените току-що включиха най-големия мозък на света: суперкомпютър с един

...
Учените току-що включиха най-големия мозък на света: суперкомпютър с един
Коментари Харесай

Нов суперкомпютър с 1 милион процесора е най-бързата машина на света, която имитира функциите на човешкия мозък

Учените преди малко включиха най-големия „ мозък ” на света: суперкомпютър с един милион процесорни ядра и 1 200 взаимосвързани платки, които в тяхната целокупност действат тъкмо като човешки мозък.

След 10 години труд по основаването му, през днешния ден той е най-големият невроморфен компютър – тип компютър, който имитира активността на невроните, оповестиха учените на 2-ри ноември.

Името на компютъра е Dubbed Spiking Neural Network Architecture, или SpiNNaker, и се се намира и зарежда в Университета в Манчестър, Англия. Той „ премисля метода, по който работят компютърните мрежи ”, споделя Стив Фърбър, част от екипа, който стои зад амбициозния план. Той е и професор по компютърно инженерство в Университета в Манчестър.

Но SpiNNaker освен може да „ мисли ” като същински мозък. Той основава модели на невроните в човешките мозъци и също по този начин подтиква повече неврони в действително време от който и да било различен компютър на Земята, се споделя в формалното изказване на екипа от учени.

„ Основната му цел е да поддържа частични мозъчни модели: да вземем за пример, модели на кортекса, на базалните ганглии или на голям брой дялове, които типично са изразени като мрежи от неврони ”, споделя Стив Фърбър в собствен имейл към екипа на уеб страницата Live Science.

Два пъти повече процесори

От април, 2016 насам, SpiNNaker е симулирал невронна интензивност, употребявайки 500 000-ядрен процесор, само че ъпгрейднатата машина има двойно по-голям потенциал – 1 милион ядра, изяснява Фърбър. С помощта на плана на Европейския съюз на име Human Brain Project – изпитание да се конструира виртуален човешки мозък, SpiNNaker ще продължи да дава опция на учените да основават детайлни модели на мозъчна интензивност. В момента SpiNNaker има потенциала да прави 200 квадрилиона дейности по едно и също време (бел. авт. един квадрилион е еднакъв на един милион милиарда).

Докато някои други компютри могат да си съперничат със SpiNNaker по броя процесори, които съдържат, това, което го отличава от тях е инфраструктурата, която свързва тези процесори. В човешкия мозък 100 милиарда неврона светват по едно и също време и изпращат сигнали до хиляди разнообразни дестинации. Архитектурата на SpiNNaker поддържа извънредно високото равнище на връзка сред процесорите му, като държанието й доста мощно прилича това на невронната система на мозъка, изяснява Фърбър.

„ Стандартните суперкомпютри имат механизми на свързване, които са много по-малко подобаващи за основаване модели на мозъчната активност в действително време ”, споделя той. „ SpiNNaker е, имам вяра, кадърен да основава модели на доста по-големи невронни мрежи в биологично действително време от която и да било друга машина на планетата. ”

Съзнанието над материята

Преди, когато SpiNNaker е оперирал единствено с 500 000 процесора, той е моделирал 80 000 неврона в кортекса – дялът от мозъка, който транслира информацията, получена от сетивата. Друг модел на SpiNNaker от базалните ганглии, дялът от мозъка, който бива засяган от Паркинсон, подсказва за качествата на SpiNNaker да служи като средство за проучване на сходни болести, се споделя в изказването.

SpiNNaker може да управлява и отдалечен робот на име SpOmnibot, който употребява компютъра, с цел да интерпретира данни, събрани посредством образните датчици на робота, както и да прави избор накъде да се движи в действително време.

 

С цялата си изчислителна мощност и аналогични на човешкия мозък качества, до каква степен е близо SpiNNaker до това да се държи съвсем като същински човешки мозък? За момента, изцяло точната симулация на интензивността на човешки мозък просто не е допустима, споделя Фърбър. Една толкоз комплицирана и новаторска машина като SpiNNaker към момента може да симулира единствено една дребна част от комплицираните процеси на връзка сред обособените неврони, които протичат в човешкия мозък и суперкомпютрите имат към момента дълъг път пред себе си преди да могат да мислят независимо, написа Фърбър в имейла си.

„ Дори и с един милион процесори, можем да се доближим до единствено 1% от потенциала и обсега на човешкия мозък и това е в случай че предположим, че нещата се развиват на 100% в наша изгода ”, споделя той.

Въпреки това, SpiNNaker би могъл да имитира функционалността на миши мозък, който е и 1 000 пъти по-малък от човешкия, прибавя Фърбър.

„ Ако една мишка разсъждава с мисли, които са еквивалентни на размера й и в случай че всичко, което се изисква е задоволително неврони да бъдат свързани дружно в подобаващата конструкция (което единствено по себе си е въпрос, който предстои на доста дебатиране), то тогава може би сега ние ще можем да достигнем това равнище на умствен развой благодарение на SpiNNaker ”, споделя той.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР