Учените смятат, че са открили отговора на въпроса защо нарязаните

...
Учените смятат, че са открили отговора на въпроса защо нарязаните
Коментари Харесай

Омръзнало ви е от криви моркови? Учените разкриха тайната, която спира огъването

Учените считат, че са разкрили отговора на въпроса за какво нарязаните моркови се къдрят, в случай че са оставени неизядени прекомерно дълго време.

Изследователи от Университета в Бат са разкрили, че когато този кореноплоден зарзават се разреже по дължина и се остави дълго време на въздух, той може да стартира да губи влага. Това води до изсъхване на външния пласт на моркова, прочут като кора, по-бързо от центъра, което го кара да се извива на открито.

За благополучие, има помощ, която може да попречи да се навие преди идната вечеря.  

Екипът съобщи, че обработката на морковите в студена, влажна и херметична среда може да " отбрани естествените им свойства и да усили продължителността на живота им ".

Д-р Елиз Пег, старши учител в катедрата по машиностроене на Университета в Бат, която е началник на изследването, съобщи: " Представихме математически завиването на нарязан морков с течение на времето и показахме факторите, които способстват за завиването.

Мотивацията ни беше да потърсим способи за възстановяване на устойчивостта на обработката на моркови и да ги създадем допустимо най-дълготрайни.

Според нея работата на екипа, оповестена в списанието Royal Society Open Science, дава на производителите на храни нов инструмент, който евентуално може да им помогне да понижат загубите освен на моркови, само че и на други кореноплодни зеленчуци.

Изследването е осъществено по време на престоя на пандиза от Нгуен Во-Буи, студент по машинно инженерство в Университета в Бат. Той употребява математически модели от структурното инженерство, с цел да проучва повече от 100 половинки моркови от Ланкашир Нант.

В продължение на една седмица откривателите откриват, че половинките на морковите последователно не престават да се извиват на открито - междинният радиус на извивката на всеки морков понижава от 1,61 м на 1,1 м. Те настояват, че тежестта на морковите също е намаляло с 22%.

Г-н Нгуен добави: " Това беше забавно проучване - използването на механични правила към зеленчуци беше изненадващо и занимателно.

" Едно от огромните провокации беше да се създаде опит, който да може да се организира в затворена среда, без достъп до естествени лаборатории и съоръжение.

Изследователите настояват, че към 25-30 % от морковите постоянно се изхвърлят, преди да бъдат модифицирани или опаковани, заради деформации, механични повреди или инфектирани елементи. Д-р Пег съобщи: " Създадохме методология, която производителят на храни може да употребява, с цел да промени процесите си, като понижи питателните боклуци и направи пакетирането и превозването по-ефективни.

Г-н Нгуен съобщи, че след привършване на опитите морковите са били употребявани за подготвяне на ястия като торта от моркови, индийския десерт от моркови Gajar Ka Halwa, както и песто от моркови.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР