Учените ще обявят дали светът е по-близо до края си,

...
Учените ще обявят дали светът е по-близо до края си,
Коментари Харесай

Учените ще разкрият дали часовникът на Страшния съд е по-близо до полунощ

Учените ще разгласят дали светът е по-близо до края си, когато разкрият дали часовникът на Страшния съд се е доближил до среднощ, заяви " Индипендънт ".


„ Часовникът на Страшния съд “, е алегоричен часовник, основан през 1947 година от Съвета на шефовете на списанието Bulletin of the Atomic Scientists на Чикагския университет. Бюлетинът е самостоятелна организация с нестопанска цел, ръководена от някои от най-изтъкнатите учени в света.

Колкото по-близо е часът до среднощ, толкоз е по-близо Земята до световна злополука.

Първоначално часовникът е показвал опасността от световна нуклеарна война, само че от 2007 година насам отразява и технологиите, които въздействат на климатичните промени, както и „ развиването на науката, която може да нанесе необратими вреди “

Миналата година часовникът се измести с 10 секунди до 90 секунди от удара до среднощ - най-близкото разстояние, което в миналото е било.

На 24 януари " Бюлетинът на атомните учени " ще разгласи дали часовникът ще остане същия, ще се придвижи напред или ще се върне обратно.

Миналата година учените показаха " невижданата заплаха ", която съставлява войната сред Русия и Украйна.

Те обявиха, че са обезпокоени и от разширението на нуклеарния капацитет на Китай, както и от това, че Северна Корея ускорява тестванията на ракети със междинен и по-дълъг обхват на деяние.

Обратното преброяване е въведено през 1947 година от специалисти от Бюлетина на атомните учени, които работят по плана " Манхатън " за планиране и основаване на първата атомна бомба.

То е основано, с цел да се показва по елементарен метод заплахата, която съставлява нуклеарната война за Земята и човечеството.

За първи път часовникът стартира да тиктака на 7 минути преди среднощ и през годините се реалокира напред и обратно, съгласно измененията в заканите за света.

През 2020 година тя е избрана на 100 секунди до среднощ и не се промени през идващите 3 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР