Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил

...
Учените се опитват да разберат как смъртоносният коронавирус е прескочил
Коментари Харесай

Учени изследват как коронавирусът се е предал от животните на хората

Учените се пробват да схванат по какъв начин смъртоносният ковид е прескочил от животните към хората, написа БГНЕС. Някъде в Китай прилеп лети в небето, оставяйки диря от ковид в изпражненията си, които падат в гората. Едно диво животно, евентуално панголин, търсещ инсекти измежду листата, улавя инфекцията от екскрементите.

Новият вирус циркулира в дивата природа. В последна сметка е уловено инфектирано животно и човек по някакъв метод хваща заболяването, след което я предава на служащи на пазара за диви животни. Ражда се световно огнище.

Учените се пробват да потвърдят истинността на този сюжет, до момента в който търсят диви животни, които са приемници на вируса. Намирането на последователността на събитията е „ малко детективска работа ", споделя проф. Андрю Кънингам от Zoological Society London. Според него, гама от диви скотски типове може да бъде хазаин на вируса, по-специално прилепи, които придвижват огромен брой разнообразни коронавируси.
И по този начин, какво знаем за „ разпространяването "? Когато учените разрушиха кода на новия вирус, взет от тялото на пациент, прилепите в Китай бяха посочени за отговорни.

Тези бозайници се събират в огромни колонии, летят на огромни дистанции и участват на всеки континент. Те рядко се разболяват, само че имат опция да популяризират патогени далеко и в обширни региони. Според проф. Кейт Джоунс от Университетския лицей Лондон, има някои доказателства, че прилепите са се приспособили към енергийните потребности на полета и са по-добри в поправянето на вредите в ДНК-то си. " Това може да им даде опция да се оправят с по-голяма тежест от вируси, преди да се разболеят - само че това е единствено концепция сега. "

Няма подозрение, че държанието на прилепите разрешава на вирусите да процъфтяват. " Когато помислите за метода, по който живеят, тогава те ще имат огромен набор от вируси ", споделя проф. Джонатан Бал от университета в Нотингам. " И защото те са бозайници, има възможност някои от тях да заразят хората непосредствено или посредством промеждутъчен тип гостоприемник. "

Втората част на пъзела е идентичността на мистериозното животно, което е станало развъдник на вируса в тялото си и евентуално е попаднало на пазара в Ухан. Единият от обвинените типове е панголинът.

Хранещият се с мравки бозайник, за който се приказва, че е най-разпространеният за контрабанда бозайник в света, е застрашен от изгубване. Търсенето му в в Азия за приложимост в обичайна китайска медицина е голямо, до момента в който месото на панголин се смята за деликатес.

Коронавируси са открити в панголини, като някои настояват, че са близки до новия човешки вирус. Може ли вирусът на прилепите и вирусът на панголинилите да обменят генетика, преди да се разпространят при хората? Експертите са внимателни при правенето на всевъзможни изводи. Пълни данни за изследването на панголини не са били оповестени, което прави невероятно тази информация да се ревизира.

Проф. Канингам споделя, че произходът и броят на панголините, проучвани по време на проучването, са изключително значими. „ Например, имало ли е няколко животни, взети за проби непосредствено от дивата природа (в този случай резултатите биха били по-смислени) или са взети проби от едно животно, което живее в плен или от друго, квалифицирано за пазара? В този случай изводи за същинския гостоприемник на вируса не могат да бъдат направени.

Панголините и други диви типове, в това число разнородни типове прилепи, постоянно се продават на скотски пазари, споделя той, предоставяйки благоприятни условия на вирусите да минават от един тип в различен. „ Следователно тези пазари основават идеални условия за преливане на патогени от един тип в различен, в това число и към хората. "

Пазарът в Ухан, който беше затворен след експлоадирането на епидемията, имаше секция с диви животни, където се продаваха живи и заклани типове, в това число елементи от тялото на камили, коали и птици. „ The Guardian " оповестява, че в разказа в един магазин са посочени живи вълци, златни цикади, скорпиони, плъхове, катерици, лисици, цивети, таралежи, саламандри, костенурки и крокодили.

Доколкото знаем, прилепите и панголините не са били в листата, само че управляващите в Китай ще би трябвало да проучат какви животни са се продавали, споделя проф. Бал. " Ако прекосяването се е случило един път, желаете да знаете дали то може да се случи още веднъж или не, тъй като това е значимо от позиция на публичното здраве ", споделя той. " И по този начин би трябвало да знаете тъкмо в кои типове животни се намира, както и какви са рисковете, които са породили това събитие. "

Много от вирусите, с които се запознахме през последните години, са минали от диви животни. Това е историята с ебола, ХИВ, тежък изострен респираторен синдром (ТОРС) и в този момент ковид. Проф. Джоунс споделя, че повишаването на инфекциозните заболявания от дивата природа може да се дължи на възходящата ни дарба да ги откриваме, възходящата връзка посред им или повече похищения в дивите местообитания, като по този метод „ променяте пейзажа и влизате в контакт с нови вируси, които човешкото население не се е сблъсквало преди.

Ако разберем рисковите фактори, можем да предприемем стъпки, с цел да предотвратим това да се случи, без да се отразява неподходящо на дивите животни, споделя проф. Канингам. Природозащитниците са склонни да подчертаят, че макар че се счита, че прилепите носят доста вируси, те също са от значително значение за действието на екосистемите. " Насекомоядните прилепи ядат големи размери от инсекти като комари и селскостопански вредители, до момента в който плодните прилепи опрашват дървета и популяризират семената им ", споделя той. " Задължително е тези типове да не бъдат избивани посредством неправилни ограничения за надзор на заболяването. "

След ТОРС през 2002-2003 година, породен от доста подобен ковид с този, който в този момент се появява в Китай, имаше краткотрайна възбрана на пазарите за диви животни. Но пазарите бързо се появиха още веднъж в Китай, Виетнам и други елементи на Югоизточна Азия.

След експлоадирането на епидемията, Китай още веднъж спря покупката и продажбата на диви скотски артикули, които нормално се употребяват за храна и в обичайните медикаменти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР