Учените са все по-загрижени, че вирусите, събудени след десетки хиляди

...
Учените са все по-загрижени, че вирусите, събудени след десетки хиляди
Коментари Харесай

Опасност във вечния лед: Факторът X, за който знаем твърде малко

Учените са все по-загрижени, че вирусите, събудени след десетки хиляди години, защитавани до момента във постоянно замръзналата земя, може да са знак за по-лоши неща, които ни предстоят, за това предупреждава Пандора Девън пред Newsweek.

„ Има фактор X, за който в действителност не знаем доста “, сподели пред Девън, експерт по инфекциозни заболявания от университета Umeå Birgitta Evengård.

Колкото и спекулативни да са такива бъдещи закани, това, което откривателите са разкрили през последните години, изисква съществено обсъждане на подобряването на наблюдението и проучването на евентуални странични резултати в Арктика.

A Dangerous 'Factor X' Could Be Lurking in Earth's Ice, Scientist Warns
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Благодарение на метода на деяние на инфекциозните заболявания, множеството епидемии евентуално ще дойдат от нов източник, като да вземем за пример популация от диви животни. Проучванията демонстрират, че огнищата на зоонозни болести се усилват, както по брой, по този начин и по многообразие, като се чака смъртните случаи да продължат да нарастват приблизително с близо 10 % всяка година.

Статистика като тази даже не взема под внимание пикове, породени от пагубни събития като COVID-19, които също се чака да се случват с по-голяма периодичност, защото климатът се трансформира и хората навлизат в по-голямо многообразие от скотски местообитания.

Докато в историята има образци за заболяванията, които се популяризират от един гостоприемник на различен през космоса, опцията патогенът да направи голям скок във времето е нова територия за откривателите.

И въпреки всичко има солидни аргументи да се подозира, че е допустимо и даже евентуално.

През 2016 година е станало ясно, че антраксът е виновен за гибелта на повече от 2000 северни елена и един човек в едва обитаемата Ямало-Ненецка област в северозападен Сибир. Смята се, че произходът на това съответно огнище е инфектиран скотски мъртвец, който бил дълго замразен в сибирския лед.

Scientists Fear Cataclysmic 'Factor X' Will Emerge From Earth's Permafrost

There could be something big lurking in the Earth's permafrost.

As the planet continues to warm, scientists fear a host of deadly diseases will be unleashed from the frozen earth, after lying dormant for…
— David Ullrich (@DavidUllrich202)
Бактерията, виновна за заболяването, Bacillus anthracis, може да изпадне в нещо като зимен сън под формата на разногласието, като различен тип от същия жанр бил възроден в лабораторията след десетки милиони години на предпазване в пчела, хваната в кехлибар.

Вирусите могат да имат сходна опция да заспиват за епохи. Само предходната година откриватели съобщили за съживяването на 50 000-годишен вирус амеба, открит в замръзнала наслойка на съветско езеро.

Трудно е да се каже какво може да се разбере от тези лабораторни проучвания във връзка с възможностите за вирусните инфекции в действителния свят. Докато вирусите изискват вярната „ машина “, с цел да се захванат за клетките гостоприемници и да се репликират вътре, няма ясно предписание за еволюционната връзка сред два евентуални гостоприемника, което затруднява прогнозирането на това какъв брой податливи можем да бъдем към даден патоген.

От друга страна, скоростта и интензитетът на контакт с вируса могат да имат огромно значение за това дали той в последна сметка е развил средство за заразяване на нов гостоприемник. Ако бъдат изхвърлени задоволително микроби в споделена екосистема за къс интервал от време, има късмет най-малко един да откри нов гостоприемник, който да болести.

Изследователи от университета в Отава употребявали секвениране на ДНК и РНК, с цел да основат картина на типовете вируси, открити в почвата и водата на езерото Хейзън, най-голямото сладководно езеро в горната част на Арктика. Тяхното изследване, оповестено през 2022 година, допуска, че замръзналият север може да се трансформира в „ плодородна почва за зараждащи пандемии “, защото ледът продължава да се топи.

Scientists fear cataclysmic " Factor X " will emerge from Earth's permafrost
— Newsweek (@Newsweek)
Въпреки че завръщането на едра шарка, идващият ковид или някакъв изцяло нов тип вирус, прочут единствено на нашите далечни предшественици, са ужасяващи благоприятни условия, възможностите да се появи патоген, който да повлияе на сериозни елементи от хранителната мрежа, също не могат да бъдат отхвърлени.

Дори да знаем какво вършим, съвсем несъмнено има незнайни фактори, съдържащи се в от дълго време замръзналия лед, които могат да ни изненадат.

Посланието на Евенгард до Девън си коства да се повтори. „ Има доста неща, които не знаем, и това, което доста малко хора са разглеждали, е безконечната заледеност. “

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР