Учените са убедени, че съществува път към откриването на живот

...
Учените са убедени, че съществува път към откриването на живот
Коментари Харесай

Учени: Живот на екзопланета е възможен, но може да не успеем да го открием

Учените са уверени, че съществува път към откриването на живот на екзопланета , само че настояват, че проучванията са на години разстояние от превръщането на този път в действителност. В публикация от „ Universe Today “ се изяснява, че телескопите в развой на създаване биха разрешили на учените да измерят наличието на атмосферата на планетите в относително близката слънчева система Trappist-1, като по този метод дефинират дали на планетата има задоволително О2 за поддържане на живот.

Екзопланета е термин за планета, която обикаля към звезда отвън Слънчевата система на Земята.
Един от методите за наблюдаване на звезди и планетни системи се назовава директен способ. Когато екзопланета премине пред своята звезда, тя краткотрайно трансформира възприеманата бляскавост на звездата. Това спиране разрешава на учените да виждат небесни обекти, като следят резултата от преноса на планетата върху нашата панорама към космоса.

Когато екзопланетата пресича пътя на своята звезда, светлината от звездата минава през атмосферата на планетата. Учените могат теоретично да измерят спектъра на звездата по време на тези преноси. Чрез установяване на метода, по който светлината се гълтам от атмосферата на планетата, може да се открие нейният състав. Такива измервания биха разрешили на учените да открият екзопланета, в чиято атмосфера има О2 за живот. Проблемът е, че настоящите сега телескопи не могат да уловят задоволително данни, с цел да създадат тези избрания. Това, съчетано с обстоятелството, че с цел да се съберат задоволително данни, ще би трябвало да се следят доста преноси на планети, прави задачата съвсем невъзможна.

Все отново телескопите, които се създават в този момент, са по-големи от всеки път. Те към момента могат да улавят единствено дребни елементи от данни от звездната светлина, преминаваща през атмосферата на екзопланетите, само че те би трябвало да са задоволителни за установяване на атмосферните условия. Тези нови, огромни телескопи към момента ще изискват доста директни наблюдения, преди да бъдат направени каквито и да било изводи. Учените ще би трябвало да филтрират подобаващите данни от доста количество звук, което значи, че ще им е нужна огромна извадка.

Изследователският екип е съставил модел, с цел да дефинира какъв брой време ще отнеме да се създадат тези изводи за атмосферните условия на екзопланетите, като се употребяват данни от наблюдения на директни интервали. Те избрали планетата Trappist-1 за свое хипотетично морско свинче.

Планетарната система Trappist-1 обикаля към алено джудже - най-малкият и най-хладен тип звезда. Планетите обикалят към звездата си на всеки 4 до 12 дни. Учените считат, че ще са нужни хиляди измерени преноси, с цел да се съберат задоволително данни за тъкмо установяване на атмосферния състав на Trappist-1. Това значи, че ще са нужни 16-55 години, с цел да се получи прецизен модел на атмосферата на екзопланета от Trappist-1. И това е откакто бъде издигнат задоволително мощен телескоп, с цел да се получат данните.

Някои учени считат, че човечеството ще се сблъска с извънземен живот, преди да успеем да го открием.
Сроковете за предлагания способ не са напълно скорошни, само че той изпреварва с десетилетия междупланетните пътувания и даже с още повече излизането на човечеството от личната му слънчева система.

Ако извънземните желаят да се свържат със Земята, те ще го създадат при своите условия. За да може човечеството да открие извънземен живот единствено, измерването на атмосферите на екзопланетите може да се окаже най-прекият път.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР