Учените са открили място, което според тях най-добре отразява предложената

...
Учените са открили място, което според тях най-добре отразява предложената
Коментари Харесай

Учените откриха мястото, което бележи нова глава в историята на Земята

Учените са разкрили място, което съгласно тях най-добре отразява препоръчаната нова ера, наречена антропоцен – значима и огромна стъпка към смяната на формалната последователност на историята на Земята.

Терминът антропоцен бил препоръчан за първи път през 2000 година , с цел да отрази какъв брой надълбоко човешката активност е трансформирала света. От тогава се е трансформирала в постоянно употребена академична дума, сплотяваща разнообразни области на проучвания.

„ Когато всички 8 милиарда души оказват въздействие върху планетата, това безусловно ще има отблясъци “, споделя Колин Уотърс, почетен професор в Училището по география, геология и околна среда в университета в Лестър и ръководител на работната група за антропоцена.

Scientists have identified the geological site that they say best reflects a proposed new epoch called the Anthropocene — a major step toward changing the official timeline of Earth’s history
— CNN (@CNN)
„ Имаме това ново положение на Земята, което би трябвало да бъде несъмнено от нова геоложка ера “, добави Уотърс.

AWG е група, която се състои от 35 геолози и работи от 2009 година насам, с цел да направи антропоцена част от формалната последователност на Земята. През 2016 година те определили, че епохата на антропоцена почнала от към 1950 година - началото на ерата на тестванията на нуклеарни оръжия , чиито геохимични следи могат да бъдат открити по целия свят. Оттогава откривателите разгледали 12 места от геоложка значимост, които биха могли да обезпечат основни доказателства, нужни, с цел да бъде подкрепено тяхното предложение. Девет от местата били подложени на гласоподаване.

Наскоро учените оповестиха езерото Кроуфорд в Онтарио, Канада, като геоложкото място, което най-добре улавя въздействието на антропоцена, съгласно техните проучвания.

Не всички обаче са съгласни, че антропоценът е действителен геоложки интервал или, че откривателите имат задоволително доказателства, с цел да го разгласят за подобен.

Геоложкото датиране ни дава рамка за разбирането ни на историята на Земята. Геолозите разделят историята на нашата планета на еони, ери, интервали и столетия - като еонът е най-големият времеви интервал, а епохата е най-краткият.

Например, сега живеем в ерата на Мегалай. Това е част от Холоценската ера, която почнала в края на последната ледникова ера преди 11 700 години, когато ледените шапки и ледниците почнали да се топят. Холоценът пък е част от кватернерния интервал - най-новото разделяне на кайнозойската епоха, която от своя страна е част от фанерозойския еон - който обгръща интервала от преди 539 милиона години до през днешния ден.

Тези геоложки интервали постоянно са кръстени на мястото, където са били изследвани за първи път. Джурасик интервалът е кръстен на богатите на вкаменелости скали открити във френските планини Юра, до момента в който камбрийският интервал е получил името си от римското име на Уелс.

A humble lake in a Canadian suburb may soon become the symbolic starting point for a radical new chapter in Earth’s official history: the Anthropocene, or the age of humans.
— The Washington Post (@washingtonpost)
Андрю Нол, професор по естествена история в Харвардския университет, сподели, че тази геоложка канара е „ доста потребна “ за работата му като палеонтолог.

Когато казжа „ камбрий “, това предава информация освен за времевия интервал, който обгръща - сред 539 и 485 милиона години, само че и за околната среда, тектониката, палеогеографията и други “, споделя Нол. „ Това е като да кажем Средновековието или Ренесанса. “

Ако бъде утвърден, антропоценът ще бъде третата ера от кватернерния интервал . Това също би означавало, че холоценската ера е била изключително къса - всички други столетия са траяли няколко милиона години.

Всяко разделяне в формалната времева линия също е показано от едно геоложко място - известно като Глобална гранична стратотипна секция (GSSP) - което най-добре улавя това, което е ново или неповторимо за избрана част от историята на Земята.

За антропоцена препоръчаното местонахождение е седимент, издълбан в коритото на езерото Кроуфорд, който разкрива геохимичните следи от времето на първите проби на нуклеарни бомби и по-специално плутоний - радиоактивен детайл, необятно публикуван по целия свят в кораловите рифове, ледените ядра и торфените блата.

Езерото Кроуфорд е спечелилият измежду деветте места претенденти за първо местонахождение на антропоцена. Другите евентуални локации включват торфено тресавище в Судетските планини в Полша, езерото Сиърсвил в Калифорния, сектор от морското дъно в Балтийско море, залив в Япония, цялостен с вода вулканичен кратер в Китай, ледено ядро, пробито от Антарктическия полуостров, и два коралови рифа, единият в Австралия, а другият в Мексиканския залив.

Scientists say a new epoch marked by humans' impact on Earth — the Anthropocene — began in 1950s, designating a small lake in Canada as its ground-zero.
— DW News (@dwnews)
Уотърс споделя, че е било доста мъчно да се избере сред другите места, само че той има вяра, че езерото Крауфорд е спечелило, тъй като препоръчаната геохимична начална точка на антропоцена, обвързвана със седимента, е изключително точна .

„ Езерото не е огромно, обгръща 2,4 хектара (5,9 акра), само че е извънредно надълбоко, близо 24 метра (78,7 фута), а утайката, открита на дъното, може да бъде разграничена на годишни пластове, с цел да бъдат взети проби за геохимични маркери за човеката активност. Този разбор разрешава на учените да видят измененията с годишна резолюция “, изясни Франсин Маккарти, професор по науки за Земята в университета Брок в Канада, която е изследвала езерото.

„ Формата (на езерото) лимитира смесването на водния дирек, тъй че дънните води да не се смесват с повърхностните води. Дъното на езерото е изцяло изолирано от останалата част на планетата, като се изключи това, което постепенно потъва на дъното “, изясни тя.

Изборът на езерото Крофорд обаче не е окончателното решение дали антропоценът е приет за публична геоложка единица за време.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР