Учените са използвали данни от 400 хил. души от UK

...
Учените са използвали данни от 400 хил. души от UK
Коментари Харесай

Самотата при пълните хора е най-големият риск за ранна смърт

Учените са употребявали данни от 400 хиляди души от UK Biobank, участниците в проучването са следени от 2006 до 2021 година
Стратегии, облекчаващи обществената изолираност при хората с наднормено тегло, покачват здравния им статус

Самотата, обществената изолираност при затлъстели хора е най-големият риск за ранна гибел, твърди изследване, оповестено в медицинския ежемесечник JAMA Network Open.

“Социалните и психическите фактори постоянно се подценяват в интерес на тези, свързани с храненето и метода на живот, когато става въпрос за възстановяване на здравето на пациентите със затлъстяване ”, споделя доктор Лу Ци, професор по епидемиология и участник в изследването.

“Нашите открития допускат, че вземането на ограничения против самотата и обществената изолираност може също да се отрази удобно на здравето на хората със затлъстяване ”, прибавя той.

За да проучат дали това е по този начин, откривателите употребяват данни от близо 400 хиляди души (без рак или сърдечно заболяване все още на започване на събирането на данните) от UK Biobank - широкомащабна биомедицинска база данни и проучвателен запаси.

Участниците са били следени сред март 2006 година и ноември 2021 година Събрана е информация за рисковите фактори, които могат да причинят гибел по каквато и да е причина, както и за смъртните случаи, свързани с онкологични и сърдечносъдови заболявания.

Изследователите измервали степента на изолираност с въпроси за това с какъв брой хора живеят проучваните лица, какъв брой постоянно се виждат със фамилията или приятелите си и какъв брой постоянно посещават фитнес зала, обществени клубове, религиозни събрания или курсове за образование на възрастни.

Въпросите за пресмятане на самотата включвали: “Често ли се чувствате уединен? ” и “Колко постоянно сте в положение да се доверите на някой непосредствен? ”.

След това експертите анализирали данните, с цел да дефинират повода за гибелта на лицата, умряли по време на интервала на изследването, и най-после я свързали с равнището на обществена изолираност и самотност.

Резултатите посочили, че смъртността е 36% по-малка при тези участници с наднормено тегло, които не са били самотни и са били обществено дейни. Така учените открили, че обществената изолираност е събитие, което може да способства за развиването на рак, сърдечносъдови болести, меланхолия и тревога. Тя също по този начин предизвика други влошаващи здравето фактори като приложимост на алкохол, нездравословно хранене и физически застой.

“Важното е, че нашите резултати демонстрират, че контролът върху обществената изолираност и самотата може да понижи смъртността при хората с наднормено тегло ”, пишат създателите на проучването.

Въпреки че то не е имало за цел да изучи аргументите, заради които самотата и обществената изолираност могат да се отразят на здравето, доктор Ци показва предходни опити, съгласно които те могат да повлияят на биологичните функционалности и метаболизма.

“Хората със затлъстяване се сблъскват със обществени бариери и предубеждения, с които хората с обикновено тегло не се ”, споделя Фатима Станфорд, доцентка по медицина в Харвардското здравно учебно заведение, която не е взела участие в изследването.

“За страдание, те са незаслужено подложени на критика въз основа на външния им тип. Това не предвещава нищо положително за тяхната обществена среда и задължения, тъй като обществото ги приема за мързеливи, недисциплинирани или небрежни поради тежестта им ”, прибавя тя.

Предразсъдъците против затлъстяването могат да попречват способността на хората с наднормено тегло да основават връзки.

Което да задълбочи казуса им да се интегрират в общността.

Социалната изолираност и самотата са освен това от неприятни усеща, мимолетни страсти или краткотрайни обстановки: те са разнообразни фактори, които поотделно са свързани и оказват въздействие върху здравето ни. Първата мери дефицита на контакти с други хора, до момента в който втората отразява възприятието на дистанцираност, евентуално обвързвано с прочувствени положения като меланхолия.

Предполага се, че и двете способстват за развиването на голям брой болести, в това число по-висок риск от тревога, меланхолия, сърдечни болести, деменция, инсулт и рак съгласно мета-анализ, оповестен през юни 2023 година в научното списание Nature Human Behavior.

Учени от Чикагския университет даже настояват, че възприятието за обществена изолираност е обвързвано с клетъчни промени, които отслабват имунната система и усилват възпаленията в организма.

Те допускат, че тези промени са резултат от резултата на самотата върху интензивността на избрани гени - събитие, наречено “запазен транскрипционен отговор на бедствието ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР