Учените са идентифицирали област в Млечния път, способна да ускорява

...
Учените са идентифицирали област в Млечния път, способна да ускорява
Коментари Харесай

Откритието на супер ПеВатрон: Галактически ускорител на космически лъчи

Учените са разпознали област в Млечния път, способна да форсира частици до свръхвисоки енергийни равнища .

Астрономите са разкрили голям „ балон от гама-лъчи “, който може да е източник на най-мощните галактически лъчи в Млечния път - високоенергийни частици, които падат върху Земята от космоса .

Галактическият ускорител с турбокомпресор, наименуван " супер ПеВатрон ", е кадърен да изхвърля галактически лъчи с сили от най-малко 10 петаелектронволта (PeV; 1016 електронволта), което надвишава горната граница на силите, които се счита, че доближават тези частици в Млечния път.

Mysterious black hole jets may be the source of powerful cosmic rays: Observations of the microquasar SS 433 provide clues to how these small black holes accelerate electrons to produce high-energy jets
— Troubled Minds (@TroubledMindsR)
Откритията, оповестени в Science Bulletin1, удостоверяват, че такива високоенергийни източници съществуват в нашата вселена. " Търсихме такива неща от години ", споделя съавторът на проучването Чжен Цао, астрофизик от Института по физика на високите сили към Китайската академия на науките в Пекин.

Космическите лъчи са субатомни частици, постоянно протони или атомни ядра, които минават през пространството със скорост, близка до тази на светлината. Известно е, че тези в Млечния път доближават сили от най-малко няколко PeV, само че откриването на източниците на галактически лъчи с доста висока сила е пословично мъчно. Това се дължи на обстоятелството, че галактическите лъчи се отразяват от магнитните полета, до момента в който прелитат през пространството, което значи, че траекториите им на прехвръкване са толкоз комплицирани, че е мъчно да се дефинира мястото на техния генезис . За да заобиколят този проблем, откривателите мерят гама-фотоните - частици, получени при взаимоотношението на галактическите лъчи с междузвезден газ. Гама лъчите носят 10 % от силата на галактическите лъчи и се движат по права линия, което улеснява определянето на евентуалните източници на галактически лъчи.

Цао и сътрудниците му употребяват Голямата височинна въздушна обсерватория (LHAASO) в Даоченг, Китай, с цел да измерят гама лъчите, идващи от Cygnus OB2, солиден район на звездообразуване в съзвездието Cygnus.

Екипът на LHAASO откри голяма конструкция, излъчваща гама-лъчи, известна като мехур, която излъчваше фотони с сили, по-високи от 1 PeV, като една от тях беше с мощ 2,5 PeV. Това допуска, че регионът може да генерира галактически лъчи, които доближават сили най-малко някъде сред 10 и 25 PeV, споделя Цао.

Горещите, краткотрайни звезди в Cygnus OB2 създават звездни ветрове, които доближават скорости от хиляди километри в секунда, споделя Цао. Когато тези пориви се сблъскат с газ и други материали, които се намират сред звездите, те основават идеални условия за ускорение на галактическите лъчи до високи енергийни равнища.

Наблюденията демонстрират, че галактическите лъчи, произхождащи от Млечния път, могат да доближат доста по-високи сили, в сравнение с се смяташе до момента , споделя Гавин Роуел, физик на астрочастиците в Университета в Аделаида, Австралия. " Резултатът сигурно е доста трогателен ", добавя той.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР