Учените разработват иновативно устройство за ранна диагностика на стомашно-чревен рак.

...
Учените разработват иновативно устройство за ранна диагностика на стомашно-чревен рак.
Коментари Харесай

Учените разработват иновативно устройство за ранна диагностика на стомашно-чревен рак

Учените създават новаторско устройство за ранна диагностика на стомашно-чревен рак. Ракът на стомашно-чревния тракт е измежду най-разпространените форми на болестта и съставлява 1/3 от всички смъртни случаи от рак в света. Ранната диагностика е ефикасен метод за понижаване на смъртността, обвързвана с тези типове рак, а ендоскопският скрининг се оказа отличен метод за разкриване на евентуално злокачествени тумори.

Въпреки това, актуалните ендоскопски способи за скрининг са изправени пред обилни спънки,

в това число висока цена и обемисто съоръжение, които лимитират необятното им потребление. Това предизвикателство е движещата мощ зад новаторско изследване, извършено от откриватели от университета в Нотингам във Англия. Изследователският екип е създал на ниска цена устройство за изображения, което може да революционизира тестванията за диагностициране на стомашно-чревни ракови болести и да ги направи налични за всички.

Изследователите създадоха система за микроскопични изображения (SFDI), предопределена да бъде в крайник със стандартите на стандартните ендоскопи. Този метод, който е новаторски и удобен, употребява усъвършенствана оптична технология за точно разграничение сред доброкачествени и злокачествени тъкани.

Изследователите откриха, че ултраминиатюрната система SFDI показва над 90%

специфика и сензитивност при разкриване на плоскоклетъчен карцином – тип рак на кожата – в сходство с най-високите клинични стандарти за медицински устройства. Използвайки персонализиран оптичен лъч като проектор, откривателите съумяха да основат подробни светлинни модели, нужни за SFDI. Този софтуерен скок освен преодолява рестриктивните мерки на размера и разноските, само че също по този начин поддържа целостта на диагностичната акуратност. Техните опити демонстрираха извънредно обещаващи резултати в разграничаването на здрави от ракови тъкани, отбелязвайки огромен прогрес в технологията за скрининг.

„ Нашият първообраз демонстрира заричане като стопански ефикасен инструмент за количествено обрисуване за разкриване на вариации в оптичната всмукване и разпръскване, които работят като ракови маркери. Това проучване може да образува основата за създаването на нови устройства, подобаващи за рентабилни ендоскопски проучвания “, пишат откривателите в публикацията си, оповестена в научното списание „ Journal of Biomedical Optics “.

Проучването проправя пътя за създаването на по-ефективни способи за разкриване на рак. Въпреки това създателите акцентират, че са нужни спомагателни клинични изпитвания преди необятното му потребление.

 

Източник: Studyfinds /Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР