Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото

...
Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото
Коментари Харесай

Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото Байкал

Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото Байкал …Преди няколко години, необикновени пръстени в леда на съветското езеро Байкал (Lake Baikal) озадачиха доста хора. Те изрекоха разнообразни теории, от газови излъчвания до места за кацане на НЛО (HiddenTruth.site).Oказва се, че сходни необикновени кръгове в леда на Байкал са се следили постоянно от 1969 година Предполагало се, че най-вероятно това е естествено събитие, защото диаметърът на кръговете е 5-7 км, което не се вписва в теорията за следи от “летящи чинии ”.Наскоро, учените най-сетне съумяха да разрешат загадката на тези кръгове.

 u1 - Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото Байкал
През 2016 година – 2017 година, група откриватели от Русия и Франция пробиват леда на няколко места в кръговете. Измерват температурата на водата там, употребявайки специфични датчици, след което я съпоставят с температурата на други места наоколо, където няма такива кръгове.Групата учени деликатно изследва сателитните фотоси през последните няколко десетилетия, които демонстрират къде са се образували кръговете и кога на годината.
Четете още: Седем ученика са съживени след смъртоносна хипотермияОказва се, че е налице водна турбуленция от по-топла вода с няколко градуса. Тези топли вихри предизвикват размразяване на леда на някои места, заради което се появяват форми на “гевреци ” или “понички ”. Подобна версия е изразена и по-рано, само че в този момент тя е потвърдена.

 u2 - Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото Байкал
Изследователите учат получената информация. Те към момента не могат да кажат точната причина, заради която тези подводни вихри се образуват там, само че към този момент заключават, че такава топла турбулентност евентуално се образува заради ветрове и приток на вода от реките.Алексей Кураев, хидролог в университета в Тулуза споделя: “Резултатите от нашите теренни изследвания демонстрираха, че съществуват топли вихри, които циркулират по посока на часовниковата стрелка под ледената завивка. В бурния център ледът не се топи, даже в случай че водата е топла, тъй като там скоростта на потока е по-слаба, само че потокът е по-силен по ръбовете на вихрите и това води до бързото размразяване на леда. ”

 u3 - Учените разгадаха мистерията на странните кръгове върху леда на езерото Байкал
От 57 пръстена, открити в разнообразни места на езерото Байкал през другите години, 13 са съсредоточени в едно несъмнено място. Според Кураев, това има своята причина. Там подводният каньон е в положение да създаде така наречен „ капан за завихряния “.Поради това, там е доста рисково да се върви по леда, тъй като той се топи и е по-тънък. В началото на тази година, МИС (Министерството на изключителните ситуации) на Русия към този момент предизвести всички локални поданици, че на избрани места на езерото Байкал има доста тъничък лед. По-специално e казано, че области с аномално тъничък лед (от 5 см или по-малко) се следят от нос Нижнее Изголовье към нос Хобой (остров Олхон).

 Дори моторни транспортни средства на МНС попадат под леда на Байкал. Снимка: отряд за търсене и избавяне на Байкал
Дори моторни транспортни средства на МНС попадат под леда на Байкал. Снимка: отряд за търсене и избавяне на Байкал Тази зима, спасителите към този момент два пъти са пътували до мястото, когато коли на фенове на мощни чувства са пропаднали във водата. Има жертви, едната от които е умряла.
Hidden truth
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР