Учените работят в продължение на много години, за създавaне на

...
Учените работят в продължение на много години, за създавaне на
Коментари Харесай

„По-силни срещу COVID-19” – какво е важно да знаем за ваксинацията срещу вируса?


Учените работят в продължение на доста години, за създавaне на ваксини против вируси като  COVID-19, само че чак година след началотo на пандемията съумяха да доразвият тази технология, тъй че да могат за малко време да се произведат, изпитат и приложат в невиждани до момента количества. Така да вземем за пример още от 2001 година иРНК се ползва при изследвания при лекуване на рак,  през 2011 година е извършено първото клинично изпитване с иРНК ваксини против грипни и респираторно-синцитиални  вируси, а от 2017 година иРНК се ползва за персонализирана имунотерапия на рак при хора. Липидните наночастици се употребяват още от 1965 година като системи за превоз на нестабилни лекарствени молекули за лекуване на онкозаболявания. Ваксините, употребяващи инактивирани или подтиснати патогени, белтъчни и конюгирани ваксини се употребяват при хората от десетилетия, както да вземем за пример имунизациите против полиомиелит, заушка, морбили, рубеола, хепатит, ротавируси и други

Тези познания, наред с мощните капиталови стратегии на Съединени американски щати и Европейски Съюз в самото начало на пандемията, помогнаха доста да се форсира първичното създаване и всеобщото произвеждане на актуалните ваксини против COVID-19.

За да бъдат пуснати за необятна приложимост, всички ваксини минават през три етапи на клинични изпитвания за да се потвърди тяхната сигурност и успеваемост. По време на създаването на имунизациите против COVID-19 етапите се припокриваха, а и при мащабите на пандемията и всеобщото заразяване на хората, се оказа допустимо клиничните изпитвания да завършат доста по-бързо от нормалните 2-3 години. Това разреши процесът на одобрение и стартиране за приложимост да се форсира и да се завоюва време в битката с вируса, без да се пропуща или съкратява нито една от всички наложителни етапи и всички те бяха изцяло приключени.

Всички научни данни към днешна дата демонстрират, че имунизациите остават най-хубавата отбрана против тежко или съдбовно COVID-19 заболяване, както и средство за понижаване на вероятността от появяването на нови разновидности.

Доказано е, че имунизациите против COVID-19 понижават риска от:
Тежко протичане на болесттаУсложнения и смъртШироко разпространяване на вирусаПоява на нови варианти на SARS-CoV-2 вирусаРеинфекция, когато са сложени след преболедуване
Освен това имунизацията против COVID-19 е от извънредно значение за хронично болните и възрастните хора, тъй като рискът от тежко протичане на заболяването при тях е доста огромен.

Въпреки всички научни доказателства за успеваемостта на имунизациите, към момента има доста хора, които се двоумят дали да се ваксинират. Именно по тази причина националната осведомителна акция „ По-силни против COVID-19 “ на Българското съдружие по новаторска медицина (БСИМ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) дават отговори на най-често задаваните въпроси за имунизациите против COVID-19.

Какво съдържат имунизациите?

Одобрените за приложимост в България и Европейския съюз ваксини не съдържат жив вирус. Съставките им варират съгласно производителя. Нито една от позволените ваксини не съдържа яйца, желатин или латекс. Обичайните съставки на иРНК имунизациите, като вода, натриеви и калиеви соли, захари, мазнини и незначителни количества други помощни субстанции се употребяват и при иРНК имунизациите, наред със самите РНК молекули. Всички ваксини против COVID-19 са свободни от метали като желязо, никел, кобалт, литий и редкоземни сплави. Те също по този начин не съдържат индустриални артикули като микроелектроника, електроди, въглеродни нанотръби или полупроводници от нано-тел. В късите характерности на имунизациите, оповестени в уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите, категорично е записан съставът на всяка обособена ваксина.

Могат ли хората с алергии да бъдат имунизирани против COVID-19?

Хората, които знаят, че имат алергия към някой от съставените елементи на избрана ваксина, не би трябвало да бъдат ваксинирани с нея. А тези, които развият тежка алергична реакция, след приложена първа доза ваксина против COVID-19, би трябвало да получат втората доза от друга ваксина.

Лица, които имат алергия към полиетиленгликол (PEG) не би трябвало да се имунизират с иРНК ваксини, а при лицата с алергия към полисорбат (лаксативи) не би трябвало да се ползва имунизацията на Janssen. Ваксинирането против COVID-19 е целесъобразно и за хора, които имат алергии към медикаменти, храни, домашни любимци, латекс и други субстанции.

Възможно ли е посредством имунизацията да се заразя с COVID-19?

Не е допустимо имунизацията да Ви болести с COVID-19. Никоя от до момента утвърдените за приложимост в България ваксини не съдържа жив SARS-CoV-2 вирус.

Може ли да имунизирам детето си?

Учените са провели клинични изпитвания с хиляди деца и резултатите демонстрират, че имунизациите са безвредни и ефикасни и за тях. В момента  ваксината на Pfizer-BioNTech е единствената в България, налична за деца, навършили 5 години. Децата, нвършили 6 и повече години, могат да бъдат имунизирани против COVID-19 с двете иРНК ваксини Comirnaty (на Pfizer-BioNTech) и Spikevax (на Moderna). Ваксините за деца на възраст сред 5 и 11 навършени години се имунизират с ваксини, които имат понижено наличие на иРНК, 3 пъти по-малко в Comirnaty, надлежно 2 пъти по-малко в Spikevax. Деца и младежи на възраст сред 12 и 17 години, в това число, се имунизират с двете иРНК ваксни в дози като за възрастни.

Имам ли потребност от бустерна ваксина?

Наличните все още научни данни сочат, че имунният отговор към имунизациите против COVID-19 понижава с времето. За да се удължи отбраната от тежък COVID-19, е значимо да се сложи бустерна доза ваксина против SARS-CoV-2. Бустерната имунизация служи за дейно поддържане на имунитета, без значение от възрастта и предходните болести.Тя покачва отбраната от тежки форми на заболяването и хоспитализация във връзка COVID-19 до 90%.

Колко време се резервира имунитетът след имунизиране с COVID-19 ваксина?

Учените не престават да наблюдават какъв брой дълго се задържа имунитетът след имунизиране против COVID-19. Последните изследвания демонстрират, че отбраната може да намалее с времето. Това накара центровете за надзор на болесттите, доста европейски и международни организации да предлагат всички имунизирани да получат бустерна ваксина след довеждане докрай на главната имунизация. Бустерната имунизация е изключително целесъобразна за хора над 65 години, за хора с хронични болести и за всички, чиято специалност е обвързвана с по-висок риск поради близкия контакт с доста хора. Бустерна ваксина се предлага и за бременни след третия месец дами, хората на диализно лекуване,  транплантираните и хора, които не са подложени на интензивно имуносупресивно лекуване.

У нас втора бустерна доза иРНК ваксина е позволена от 24 юни  2022 година при всички лица над 18-годишна възраст.

Може ли да се имунизирам, в случай че съм бременна?

ДА, имунизацията против COVID-19 се предлага за дами, които са бременни, кърмят, пробват се да забременеят сега или които може да забременеят в бъдеще.

Какво съставлява нескончаем COVID-19?

Признаците и признаците на COVID-19, които не престават повече от 12 седмици след преболедуването и не могат да се обяснят с друга болест, най-често се смятат за нескончаем Коронавирус. Обичайно те включват мощна отмалялост, зной, болежка в гърдите или стягане и проблеми с паметта, и концентрацията („ мозъчна мъгла “). Някои хора може да изпитват усложнения със съня, сърцетуптене, виене на свят и болки в ставите. При сходни подозрения е належащо да се консултирате с лекуващия доктор.

„ Не допускай случайността да диктува твоето здраве! COVID-19 е към момента тук и ще продължи да заразява. Имунизацията остава най-хубавата отбрана против заболяването, тежкото й протичане с затруднения и лимитира разновидностите на вируса “, приканват уредниците на акцията „ По-силни против COVID-19 ”.

*Текстът е координиран с Министерството на здравеопазването.



 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР