Учените препоръчват трета доза ваксина, за да бъдат защитени хората

...
Учените препоръчват трета доза ваксина, за да бъдат защитени хората
Коментари Харесай

За какво трябва да се внимава след бустерна доза на ваксината?

Учените предлагат трета доза ваксина, с цел да бъдат предпазени хората против разновидността " Омикрон " на ковид. За какво би трябвало да се внимава след имунизацията? Може ли да се спортува и да се пие алкохол?

В осведомителната листовка на института " Роберт Кох " написа, че след имунизация хората няма за какво да се щадят прекомерно, само че въпреки всичко е добре да заобикалят огромните натоварвания: " В първите дни след имунизацията е редно да се заобикалят несъразмерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или нараснала температура могат да се взимат болкоуспокояващи медикаменти и такива, които смъкват температурата ", се споделя там. В брошурата не се прави разлика сред първа, втора и бустерна доза.

Лекари от Берлин предлагат три дни след имунизацията да не се спортува и 10 дни след нея организмът да не се подлага на огромни физически натоварвания. От здравна позиция обаче нямало причина да се вкарват строги ограничавания за спортни занимания, в случай че не се появи температура, в това число и с цел да не се стигне до вероятно инфектиране на сърдечния мускул.

Някои учени допускат, че откритото леко покачване на случаите на миокардит след имунизация против Ковид-19 измежду млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания директно след имунизирането. Миокардитът обаче е доста рядко разследване от имунизацията и визира най-вече мъже под 25 години.

Алкохол и цигари - може, само че с мярка

Принципно алкохолът не оказва значително въздействие на имунната отбрана, споделя вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все отново тя предлага да не се пие прекомерно доста, тъй като " огромните количества алкохол са отрова за организма. А когато той е ангажиран с повишение на имунната отбрана след имунизация, не трябва да го обременяваме и с отровни вещества ".

Германската Централа за здравна култура от своя страна оповестява, че несъразмерната консумация на алкохол може да понижи имунния отговор при положение на зараза, а след имунизация вероятно и да повлияе на поносимостта и резултата от имунизацията. Оттам предлагат и отвод от огромните количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, изключително в случай че тя докара до нараснала температура. Чаша бира или вино обаче са изцяло в реда на нещата. По отношение на цигарите - и в този проект рекомендацията е да не се прекалява, с цел да не се натоварва организмът с отровни субстанции.

Как стоят нещата с медикаментите

Тъй като имунизациите против ковид бяха утвърдени бързо, до момента има релативно малко данни от научни проучвания за резултата от взимането на болкоуспокояващи след имунизация. От института " Роберт Кох " също не могат да дадат дефинитивна оценка дали парацетамол или ибупрофен въздействат на имунизацията.

Берлински лекари настояват, че болкоуспокояващи могат да се взимат, само че най-рано шест часа след имунизацията. От СЗО също предлагат приемането на лекарства да не е директно след имунизацията.

Преди всичко е значимо да се знае, че никога не трябва да се взимат лекарства превантивно - т.е. преди имунизацията. Това може да наруши резултата от имунизацията, като потисне имунния отговор - решителен за нейната защитна функционалност. Само няколко часа след имунизацията обаче той към този момент се е разгърнал задоволително.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР