Учените преизчислиха общия брой на тиранозаврите Рекс, които някога са

...
Учените преизчислиха общия брой на тиранозаврите Рекс, които някога са
Коментари Харесай

1,7 млрд. тиранозаври Рекс са се разхождали по Земята, преди да изчезнат

Учените преизчислиха общия брой на тиранозаврите Рекс, които в миналото са бродили по Земята, като съгласно ново проучване 1,7 милиарда от тези крале на динозаврите са съществували през цялата история на нашата планета.


През април 2021 година изследване, оповестено в списание Science пресметна, че до 2,5 милиарда индивида T. rex са живели преди 68-65,5 милиона години, когато са бродили по Земята. Но ново изследване, оповестено на 18 април тази година в списание Palaeontology оспорва това число, като допуска, че действителната цифра евентуално е по-близо до 1,7 милиарда.

Авторът на проучването Ева Грибелер, постепенен еколог от Университета " Йоханес Гутенберг " в Майнц, Германия, съобщи пред „ Live Science “, че новият ѝ модел включва информация за T. rex, която създателите на истинското проучване са пропуснали, което е довело до понижаване на броя. Резултатът е по-завършено проучване, което усъвършенства работата на истинския екип, съобщи Чарлз Маршал, палеонтолог от Калифорнийския университет в Бъркли и водещ създател на проучването от 2021 година

В истинското проучване екипът на Маршал основава комплициран модел, който регистрира редица разнообразни променливи - като междинна телесна маса, плътност на популацията, подобен географски ареал, възраст на полова зрялост, брой снесени яйца, междинна дълготрайност на живота, степен на оцеляване и време на поколението - с цел да реши какъв брой T.

rex биха могли да оцелеят. Моделът сподели, че всяко потомство T. rex евентуално се е състояло от към 20 000 индивида и че за 2,5 милиона години битие е имало към 125 000 генерации - което значи общо 2,5 милиарда T. rex.

Но Грибелер не е склонен с някои от данните, вменени в този модел. Тя счита, че екипът на Маршал е надценил степента на оцеляване и способността за снасяне на яйца на T.

rex, както и броя на поколенията, съществували през това време, което е изкривило резултатите. Когато новите стойности били вписани в обновен модел, се оказало, че във всяко потомство на T. rex е имало 19 000 индивида и че са съществували единствено към 90 000 генерации, което значи, че оптималният брой съществували T. rex е 1,7 милиарда.


Първоначалното проучване е първото, което прави оценка какъв брой Т. rex са живели на Земята и " частично е било подбудено от чисто любознание ", споделя Маршал. Това е като да се чудиш " какъв брой звезди има на небето ", добави той. В резултат на това екипът е благополучен, че въобще е стигнал до прилична оценка. Но откривателите се радват, че в този момент тя е обновена до " по-реалистична " оценка, сподели Маршал.

Независимо от точния брой, и двете проучвания повдигат забавен въпрос - къде са всички кости на Т. рекс? Ако прогнозите на Грибелер са правилни, това значи, че сме разкрили останките единствено на 0,0000002% от тези великански динозаври. Това е значим въпрос, който изисква по-нататъшни проучвания, споделят Грибелер и Маршал.

Разбирането ни за T. rex непрестанно се трансформира. През последните години многочислени открития за типа трансформираха това, което знаем за от дълго време умрелите динократи.

През ноември 2022 година изследователска група предвижда, че най-големият Т. рекс, който в миналото е ходил по Земята, е бил със 70% по-голям от най-голямата известна вкаменелост на Т. рекс " Скоти ". А през април 2021 година друга група разкри, че оптималната скорост на типа евентуално е била към 5 км/ч, което е почти същата скорост като на ходещ човек. А друго изобретение разкрива, че гигантските динозаври са криели зъбите си зад тъничък чифт устни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР