Учените предполагат, че един ден те могат да помогнат за

...
Учените предполагат, че един ден те могат да помогнат за
Коментари Харесай

Тестваха армия от хлебарки-киборги в пустинята

Учените допускат, че един ден те могат да оказват помощ за търсенето на изчезнали хора след естествени бедствия
Изследователи от Технологичния университет Нанянг в Сингапур отприщиха войска от отдалечено ръководени хлебарки киборги, с цел да атакуван цел в " пясъчна тестова зона ", написа Futurism.

Мотивацията зад злокобната пълзяща атака бе да се види дали подобен рой може вероятно да бъде разпрострат, с цел да наблюдава съответни обекти или даже да намира хора, оповестява New Scientist.

В поредност от опити откривателите оборудват мадагаскарските съскащи хлебарки с " раници ", коrто им разрешават отдалечен надзор от централен компютър.

Тези раници са свързани посредством електроди със сетивните органи на хлебарките.

Учените разкрили, че са съумели да управляват рой от 20 хлебарки киборги, карайки ги да пътуват, като че ли са " една пехотна единица, щурмуваща песъчлив рид ".

По време на опитите софтуерът на централния компютър определил няколко хлебарки за водачи, следвани от останалите.

Насекомите били командвани през трудности, като те сами намирали метод да ги заобиколят, оповестява New Scientist. В някои случаи те даже помогнали на своите " бойни приятели ", които се бяха претърколили по тил, като ги обърнали назад на техните шест крайници.

Изследователите допускат, че подобен рой може да помогне по време на задачи за търсене и избавяне след естествени бедствия или да реализира различен тип изследвания.

Централен компютър с AI може да ги командва, като се търсят решения за презареждане на раниците и намиране на вода и храна от хлебарките. Това би направило рояка от киборги с значителен пробег и време за прилагане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР