Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска

...
Учените откриха редки генни вариации, които могат да повишат риска
Коментари Харесай

Идентифицираха гени, които увеличават риска от затлъстяване шест пъти

Учените откриха редки генни вариации, които могат да покачат риска от затлъстяване до шест пъти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследователи от Съвета за медицински проучвания (MRC) във Англия са разпознали генетични разновидности в два гена, които оказват едно от най-големите въздействия върху риска от затлъстяване, открити досега.

Експертите допускат, че откритите редки разновидности в гените BSN и APBA1 са едни от първите разпознати гени, свързани със затлъстяването, при които нарасналият риск се следи едвам в зрелост.

Професор Джайлс Йо, създател на проучването, работещ в отдела за метаболитни болести на MRC, изясни: „ Идентифицирахме два гена с разновидности, които оказват най-силното влияние върху риска от затлъстяване, което в миналото сме следили. По-важното е обаче, че едната от вариациите е обвързвана с появяването на затлъстяване в зряла, а не в детска възраст. По този метод се прави връзка сред генетика, невроразвитие и затлъстяване “.

Изследователите са употребявали данни от Биобанката на Англия и друга информация, с цел да извършат генетично секвениране на повече от 500 000 души.

Те открили, че генетичните разновидности в гена BSN, (известен също като Bassoon), могат да покачат риска от затлъстяване до шест пъти. Той е обвързван и с нараснал риск от неалкохолна мастна чернодробна болест и от диабет вид 2.

Установено е също, че разновидностите на гена BSN засягат един от 6500 възрастни.

За разлика от гените за затлъстяване, разпознати в предходни изследвания, разновидностите в BSN и APBA1 не са свързани със затлъстяването в детска възраст.  Това кара откривателите да считат, че може би са разкрили нов биологичен механизъм за затлъстяването. Те позволяват, че свързаната с възрастта невродегенерация въздейства върху контрола на апетита.

Откритията са оповестени в сп. Nature Genetics.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР