Учените от военноморската академия на САЩ работят върху неуязвими квантови

...
Учените от военноморската академия на САЩ работят върху неуязвими квантови
Коментари Харесай

Квантова навигация: автономен GPS, който не може да бъде хакнат

Учените от военноморската академия на Съединени американски щати работят върху неуязвими квантови навигатори, които нямат потребност от спътник.
Квантовият навигатор (на снимката) е цилиндър с размери 30х15 сантиметра. В центъра е подложен куб от неестествен елмаз с размери колкото кристал на готварска сол. Във въглеродната решетка на изкуствения елмаз са въведени атоми на азота, които трансформират изкуствения кристал в съвършен суперточен детектор на магнитно поле.



Идеята е следната. Когато през куба от неестествен елмаз премине лъча на зелен лазер, азотните атоми стартират да изпускат алена светлина. Според постулатите на квантовата механика, според от силата и направлението на магнитното поле, в което се намира диамантеният куб, интензивността на алената светлина се трансформира. Чрез измерването на тези промени се фиксират и най-незначителните промени в магнитното поле.

Именно тази висока акуратност за установяване на магнитното поле се употребява за навигация. Учените обявиха, че техният магнитометър може да фиксира и дефинира направлението на магнитното поле, образувано от всички известни към сегашен ден магнитни аномалии. Местонахождението на магнитните аномалии от дълго време е закрепено с огромна акуратност и устройството просто дефинира личното си състояние в триизмерното пространство по отношение на тях.



Засега корабите и самолетите не употребяват сходна система, тъй като тя може да дефинира единствено силата на магнитното поле, само че не и неговия вектор. Но новото устройство мери и вектора. Ето за какво за неговата работа не е нужен външна връзка, още по-малко – GPS спътник в орбита, който може да бъде хакнат или заглъхнал и даже погубен. Учените прецизираха, че устройството не е предопределено да размени GPS, а по-скоро да го добавя.

Новият квантов навигатор към този момент е тестван на транспортен съд, аероплан и боен бронетранспортьор. Следващите версии на новия навигатор ще бъдат с размер колкото хокейна шайба.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР