Учените от Националната лаборатория за ускорители SLAC (САЩ) почти са

...
Учените от Националната лаборатория за ускорители SLAC (САЩ) почти са
Коментари Харесай

Най-големият фотоапарат в света с 3200-мегапикселов сензор ще направи първите си снимки през 2024 г.

Учените от Националната лаборатория за ускорители SLAC (САЩ) съвсем са завършили работата по Legacy Survey of Space and Time (LSST) - най-голямата цифрова камера в света, която ще се употребява за астрономически наблюдения. Той би трябвало да стартира да действа през идната година, само че първите фотоси се чакат година по-късно.

LSST е с размерите на дребен автомобил и тежи три тона. Зад 1,5-метровия обектив е ситуиран 3200-мегапикселов датчик за изображения, който по време на работа се охлажда до -100°C, с цел да се понижи шумът. Камерата ще бъде ситуирана на телескопа " Симони " в обсерваторията " Вера Рубин " в Чили. Там той ще работи в продължение на 10 години, като ще оказва помощ на астрономите да изследват Вселената, в това число да изследват природата на тъмната сила и тъмната материя.
-->
Широкоъгълната камера с огромна апертура покрива оптичния, както и близкия инфрачервен и ултравиолетов диапазон - опция, обезпечена от 189 CCD датчика, групирани в 21 масива от по 3×3. С широчина на фокалната низина от 64 см камерата може да покрие 3,5° зрително поле - тъй че всяка фотография снима повърхност, 40 пъти по-голяма от забележимата повърхнина на Луната.

В допълнение към датчика за изображения, обективът е най-големият в света - с диаметър 1,57 м и е сертифициран в Книгата на върховете на Гинес. Част от оптичната система е набор от огледала, най-голямото от които е с ширина 8,23 м. В продължение на 10 години камерата ще изследва 37 милиарда звезди и галактики, като за една нощ ще събере 15 байта данни.

Сега LSST се намира в работилница покрай Сан Франциско, където е сглобяван през последните седем години. Ако всичко върви по проект, камерата ще дойде в обсерваторията до май 2023 година Дотогава на камерата ще бъдат инсталирани шест филтъра, които да пропущат светлина в избрани диапазони. Филтрите са създадени в Масачузетс, Съединени американски щати, и Прованс, Франция - те към този момент са доставени в сервиза, само че към момента не са инсталирани. След като бъде конфигурирана, камерата ще премине крайна серия от проби и ще пътува до Чили с пряк полет със особено нает Boeing 747. Първите фотоси ще бъдат направени едвам през 2024 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР