Учените от Медицинския колеж в Бейлър, САЩ и университета на

...
Учените от Медицинския колеж в Бейлър, САЩ и университета на
Коментари Харесай

Ново за ДНК веригата! По-близо сме до ключа на живота

Учените от Медицинския лицей в Бейлър, Съединени американски щати и университета на Лийдс, Англия направиха феноменално изобретение по отношение на човешкия генетичен код. Оказва се, че ДНК веригата е доста по-сложна от хипотетичната досега двойна серпантина. Тя е разнообразна и много изменчива.

Учените са изследвали веригите на ДНК с мощен електронен микроскоп. По техните данни британците са съставили акуратен компютърен модел. Всичко това било за проучване на суперспиралната ДНК - трансформация, в която ДНК се открива в ядрото на жива клетка.

Резултатите посочили, че в разгънат тип, който е към 1 м, сходна трансформация ДНК образува разнородни фигури по цялата си дължина. Оказали се, че острите ъгли, осморки и други фигури са в непрекъснато придвижване.

Сред другите открития е механизмът, по който тази еластичност на ДНК веригата става допустима. На някои места връзките сред сдвоените азотни основи А, Т, Г, Ц, от които се състои цялата молекула, се отварят. По този метод на тези места връзките стават шарнири и разрешават свободно придвижване.

До момента се смяташе, че спиралите на ДНК съставляват двойна серпантина. Заключението обаче бе направено на база на разглеждането на няколко дребни частици от целия геном - едвам един оборот от двойната серпантина.

 ДНК Верига

Настоящото проучване преглежда структурата на ДНК в много по-голям мащаб - до няколкостотин базови двойки. Това разрешава държанието на молекулите да бъде прегледано доста по-детайлно. Учените са на мнение, че прецизното проучване на ДНК веригата е ключът към схващане на живота въобще.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР