Учените от Fermilab се доближават до петата сила на природата

...
Учените близо до Чикаго казват, че може да са все
Коментари Харесай

Учените близо до Чикаго казват, че може да са все по-близо до откриването на съществуването на нова сила на природата.

Те са открили още доказателства, че субатомните частици, наречени мюони, не се държат по начина, предвиден от настоящата теория на субатомната физика.

Учените смятат, че неизвестна сила може да действа върху мюоните.

Повече данни ще са необходими за потвърждаване на тези резултати, но ако бъдат проверени, това може да отбележи началото на революция във физиката.

Всички сили, които изпитваме всеки ден, могат да бъдат сведени само до четири категории: гравитация, електромагнетизъм, силна сила и слаба сила. Тези четири фундаментални сили управляват начина, по който всички обекти и частици във Вселената взаимодействат помежду си.

Констатациите са направени в американско съоръжение за ускорител на частици, наречено Fermilab. Те се основават на резултатите, обявени през 2021 г., в които екипът на Fermilab за първи път предложи възможността за пета сила на природата.

Оттогава изследователският екип е събрал повече данни и намалиха несигурността на техните измервания с коефициент две, според д-р Брендън Кейси, старши учен във Fermilab.

"Ние наистина изследваме нова територия . Определяме (измерванията) с по-добра прецизност, отколкото е виждано досега."

В експеримент със закачливото име „g минус две (g-2)" изследователите ускоряват субатомните частици, наречени мюони, около пръстен с диаметър 50 фута, където те се движат около 1000 пъти със скоростта почти на светлината. Изследователите установиха, че те може да се държат по начин, който не може да бъде обяснен от настоящата теория, която се нарича Стандартен модел, поради влиянието на нова сила на природата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР