Учените определиха 3230 гена, критично важни за здравето – дори

...
Учените определиха 3230 гена, критично важни за здравето – дори
Коментари Харесай

3230 са гените, без които не можете

Учените дефинираха 3230 гена, сериозно значими за здравето – даже дребни разновидности в тях убиват индивида още преди раждането.

„ Критичният най-малко “ е към 15% от целия геном, пишат създателите в публикация, представена от Science News.

Учените от Харвардския университет и Масачузетския софтуерен институт сравнили екзоми (кодиращи белтъци сектори от генома) на 60 000 души по целия свят. Общо били обработени към 10 млн. генни разновидността (части от гени, различаващи се от човек на човек).

След това откривателите пресметнали какъв брой разновидността на всеки ген би трябвало да зародят по инцидентен метод и сравнили този индикатор с действителното количество разновидности.

Така те съумели да открият 3230 гена, в които вариации или няма въобще, или са доста по-малко, в сравнение с е належащо за рискови разновидности (водещи до загуба на функционалност на гена).

Следователно, в случай че един от тези гени мутира, човек или умира преди раждането, или се появява на бял свят прекомерно болен, с цел да остави поколение, и пагубната разновидност се лишава от шансове за предаване по завещание, като се закрепи в популациите.

„ И по този начин, лишените от разновидности гени би трябвало да извършват жизненоважни функционалности “, обобщи съавторът на проучването Пин Сю (Ping Xu).

Аналогични гени към този момент са откривани за бактерии и мишки. При индивида също ги има и те дават отговор за сходни функционалности (например белтъчните заводи на клетките). Освен това към 20% от тези 3230 гена към този момент са свързвани с разнообразни болести.

Други откриватели в този момент възнамеряват да проведат мониторинг на всички гени от листата за накърнимост към въздействието на нови лекарствени препарати.

Учените означават, че описът не е финален – належащо е да се изучат спомагателни екзоми. Освен това екзомите не регистрират секторите от ДНК, ситуирани сред гените, които оказват помощ в регулацията на генната интензивност, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР