Учените имплантираха мини-мозък“, съставен от човешки клетки, в лабораторни плъхове

...
Учените имплантираха мини-мозък“, съставен от човешки клетки, в лабораторни плъхове
Коментари Харесай

Учени имплантираха мини мозък в лабораторни плъхове – резултатите ги изумиха

Учените вградиха " мини-мозък “, формиран от човешки кафези, в лабораторни плъхове като част от изследване, което може в допълнение да помогне при лекуването на съществени мозъчни пострадвания, написа Рис Блейкли за The Times.

В своя опит учените са употребявали мозъчни органоиди - дребни клъстери от човешки мозъчни кафези, авансово отгледани в паничка на Петри. Те са вградили живи органели в мозъците на плъхове и след няколко седмици тези кафези са били изцяло интегрирани в невронната мрежа.

Според учените е изцяло допустимо сходни операции да бъдат употребявани в бъдеще за възобновяване на повредената мозъчна тъкан при хората. За да извършите това, ще би трябвало да вземете парче от кожата на пациента, да го поставите в протеинов разтвор, тъй че да се трансформира в индуцирани стволови кафези, които от своя страна могат да станат кафези от всевъзможен вид.

Тоест, тези кафези могат да бъдат превърнати в " аварийно парче " мозъчна тъкан, което на доктрина идеално би трябвало да пасва на пациента.

Тези изследвания обаче към момента са на ранен стадий. Целта на опита, разказан нагоре, беше да се ревизира дали мозъчните кафези на човек и плъх могат да образуват мощни връзки. " Фокусирахме се върху трансплантацията освен на единични кафези, а на тъкани “, сподели водещият създател на проучването, професор Айзък Чен от Университета на Пенсилвания.

" Мозъчните органоиди имат своя лична архитектура. Те имат конструкция, която наподобява на мозъка. Успяхме да проучим обособени неврони в тази конструкция, с цел да разберем по-добре процеса на консолидиране на трансплантирани органели ", добави той.

Тези органели, от време на време наричани " мини-мозъци ", са отгледани от човешки стволови кафези в лабораторията за към 80 дни. След това те са били засадени в мозъците на възрастни плъхове с увреждане на зрителната кора - частта от мозъка, която дава отговор за зрението.

В рамките на 90 дни тези органели бяха изцяло интегрирани в мозъка на плъхове: появиха се кръвоносни съдове, снабдяващи " мини-мозъка “ с хранителни субстанции, органелите се усилиха по мярка и техните кафези образуваха връзки с невроните в мозъка на плъхове.

Когато плъховете се осветяват в очите, невроните на органелите реагират на това и естеството на тяхната интензивност се трансформира според от светлинната стимулация. " Не чакахме да забележим тази степен на функционална интеграция толкоз бързо “, сподели Чен.

" Невронната тъкан има капацитета да възвърне повредените елементи на мозъка. Въпреки че не успяхме да проучим всички детайлности, към този момент сме създали уверена първа стъпка. "

" Сега би трябвало да разберем по какъв начин органоидите могат да бъдат употребявани в други елементи на мозъчната кора - освен във зрителната кора. Ние също по този начин желаеме да разберем законите, които ръководят консолидираното на органоидните неврони в мозъка, с цел да се управлява по-добре и вероятно да форсира този развой. "

Етиците към този момент се чудят дали органоид, основан в лабораторията, е кадърен да изпитва някакви усеща един ден. В момента има консенсус, че фрагментите от тъкани, употребявани в този нов опит, не са способни на съзнание и не могат да усещат болежка. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Cell Stem Cell.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР