Ученикът Максим Иванов от ЧСУ Свети Георги“ в София и

...
Ученикът Максим Иванов от ЧСУ Свети Георги“ в София и
Коментари Харесай

Българин постави световен рекорд за най-млад океански гребец

Ученикът Максим Иванов от ЧСУ „ Свети Георги “ в София и татко му Стефан Иванов , български финансист и бизнесмен, сложиха международен връх и станаха пионери в няколко категории , откакто прекосиха Атлантическия океан с направената от тях лодка NEVEREST . В средата на юни двамата българи отплаваха от Португалия и след 105 дни в океана акостираха наред на крайбрежията на Барбадос в 19:00 ч. българско време на 6 октомври (видео от идването на Максим и Стефан в Барбадос можете да видите ).

Максим сложи международен връх за най-млад гребец в света , прекосил сполучливо океан. Когато пътешествието стартира на 14 юни 2020 година, ученикът е едвам на 16 години и 293 дни.

NEVEREST пък стана първата в света океанска гребна лодка , която прекосява Атлантика от изток на запад в сезона на ураганите .

Друго значимо достижение е, че с това корабоплаване Стефан и Максим съумяха да осъществят и първата океанска гребна експедиция за България . Двамата запалянковци изминават 4444 морски благи (8230 км) с лодка, направена от фибростъкло от самите тях в гаража им. Плавателният съд е задвижван единствено с две гребла и е без платна и мотор.

По време на експедицията бащата и синът би трябвало да се преборят с четири тропически стихии и с урагана Теди . Заради мощните талази, течения и ветрове гребците прекарват няколко дни на морска котва, до момента в който ситуацията се възстановява. Пътуването на Максим и Стефан съответствува със сезона на ураганите , който тази година е с 40% по-активен от нормалното. По време на 105-те дни в океана българите вършат единствено една спирка от 9 дни в Лансароте (Канарски острови), с цел да ремонтират автопилотната система и течове в няколко складови пространства на лодката.

Експедицията на Максим и Стефан мина и под знака на специфична идея за стимулиране на донорството . Гребците застанаха зад акцията на Министерството на здравеопазването, която цели да увеличи информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат евентуални донори след гибелта си. Двамата пътешественици имат нови хрумвания по какъв начин да подкрепят в допълнение идеята, които са се родили точно по време на експедицията.

„ Експедицията в Атлантическия океан беше неповторимо и незабравимо прекарване за мен. Сбъднах една своя фантазия и разбрах, че даже и най-невъзможните цели се реализират с неизменност и деликатно обмисляне “, споделя Максим , който отпразнува 17-ия си рожден ден в океана на борда на лодката NEVEREST.

„ Преживяхме безчет моменти на наслаждение и задоволство и научихме скъпи уроци, до момента в който строяхме лодката, само че най-много по време на самото океанско корабоплаване. Убедихме се за следващ път, че човек израства извънредно доста, когато е отвън зоната си на комфорт “, разяснява Стефан .

Повече за лодката NEVEREST и невероятните завършения по време на пътешествието на двамата българи можете да научите във и (NEVEREST OCEAN ROW).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР