Ученик в Мавритания е обвинен в богохулство заради изпитна работа

...
Мавританските власти обвиниха гимназист в богохулство заради представена от нея
Коментари Харесай

Мавританските власти обвиниха гимназист в богохулство заради представена от нея макетна изпитна работа.

Младата жена беше арестувана миналата седмица за за което се твърди, че показва неуважение към пророка Мохамед, основателят на исляма.

Ако бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на смърт без възможност за обжалване.

Мавритания засили своите закони за богохулството през последните години, премахвайки клаузата, позволяваща на нарушителите да избегнат смъртта, ако покажат разкаяние.

Въпреки това в страната не е имало екзекуции за богохулство повече от 30 години.

Студентът беше арестуван на 18 юли в северозападния град Атар по обвинения в „неуважение и подигравка с Пророка“ и използване на социалните мрежи „за подкопаване (на) светите ценности на исляма“, каза служител от прокуратурата в столицата Нуакшот пред агенция AFP.

Конкретни подробности за това, което се твърди, че е написала, не бяха разпространени.

Семейството на ученичката по-късно пусна изявление до панарабския вестник Al-Quds al-Arabi, в което поиска прошка iveness, казвайки, че страда от проблеми с психичното здраве.

Друго новинарско издание, al-Quds al-Araby, съобщи, че обвиняемият е от етническата група харатин, които са потомци на роби от субсахарски произход.

Официалното съобщение за ареста идва, след като религиозните власти в страната постановиха, че хората, признати за виновни в обида на пророка Мохамед, трябва да получат смъртно наказание.

Мавританският съвет на ислямските учени издаде указа миналата седмица, след като президентът Мохамед Улд Газуани нареди на духовниците да изяснят тяхната позиция относно богохулството.

Освен смъртното наказание, онези, които са осъдени за по-леки престъпления, свързани с богохулството, могат да получат до две години затвор и глоба.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР