Учени завършиха най-съвършената досега карта на мозъка на насекомо -

...
Учени завършиха най-съвършената досега карта на мозъка на насекомо -
Коментари Харесай

Учени завършиха първата карта на мозък на насекомо

Учени приключиха най-съвършената до момента карта на мозъка на насекомо - удивително достижение в неврологията.

Екипът, управителен от откриватели от университета " Джон Хопкинс " и университета в Кеймбридж, е изготвил подробна скица или конектом, проследяваща всяка невронна връзка в мозъка на ларва на плодова муха - архетипен теоретичен модел на мозък, съпоставим с човешкия.

Подкрепената от Националната научна фондация на Съединени американски щати работа, която евентуално ще бъде в основата на бъдещи проучвания на мозъка и ще въодушеви нови архитектури за машинно образование, е оповестена в списание " Science ".

" Ако желаеме да разберем кои сме и по какъв начин мислим, част от това е да разберем механизма на мисленето ", споделя старшият създател Джошуа Вогелщайн от университета " Джонс Хопкинс ". " А ключът към това е да знаем по какъв начин невроните се свързват между тях. "

Изготвеният от екипа конектом на плодовата мушица Drosophila melanogaster е най-пълната, както и най-обширната карта на целия мозък на насекомо, създавана в миналото. Тя включва 3 016 неврона и всяка връзка сред тях: 548,000. Вогелщайн споделя, че " всичко е работило до този миг ".

Картографирането на цели мозъци е мъчно и лишава извънредно доста време, даже и с най-хубавите модерни технологии. Получаването на цялостна картина на мозъка на клетъчно равнище изисква нарязването на мозъка на стотици или хиляди обособени тъканни проби, всички от които би трябвало да бъдат визуализирани с електронни микроскопи, преди да стартира мъчителният развой на реконструиране на всички тези елементи, неврон по неврон, в цялостен, прецизен портрет на мозъка.

Изследователите избират ларвата на плодовата мушица, защото за насекомото този тип споделя огромна част от фундаменталната си биология с индивида, в това число и сходна генетична основа. Освен това тя има богати благоприятни условия за учене и взимане на решения, което я прави потребен моделен организъм в неврологията. А за на практика цели неговият относително стилен мозък може да бъде визуализиран и неговите вериги да бъдат реконструирани в рационални периоди.

Екипът картографира всеки неврон и всяка връзка и категоризира всеки неврон съгласно ролята, която играе в мозъка. Те разкрили, че най-натоварените вериги в мозъка са тези, които водят към и от невроните на центъра за образование.

Разработените способи са използвани за всеки план за мозъчен конектом, а кодът им е разполагаем на всеки, който се пробва да картографира още по-голям скотски мозък - сподели Вогелщайн, като добави, че макар провокациите се чака учените да се заемат с мишка, евентуално през идващото десетилетие.

" Наличието на конектоми, като създадения тук конектом на мозъка на мухата, за разнообразни организми ще отвори мозъка за всички - възпитаници, жители, откриватели и други, които са любопитни за вътрешната работа на мозъка ", сподели Еда Тилс, програмен шеф в отдела за биологична инфраструктура на НФНИ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР