Учени в Зимбабве оповестиха откриването на останките от най-стария динозавър

...
Учени в Зимбабве оповестиха откриването на останките от най-стария динозавър
Коментари Харесай

Най-старият динозавър в Африка е открит в Зимбабве

Учени в Зимбабве оповестиха откриването на останките от най-стария динозавър в Африка, който е бродил по Земята преди към 230 милиона години, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

Наречен Mbiresaurus raathi, динозавърът е бил висок единствено към метър, имал е дълга опашка и е тежал до 30 кг, съгласно интернационалния екип от палеонтолози, създали откритието.

" Той е бягал на два крайници и е имал относително дребна глава ", сподели Кристофър Грифин, откривател от Йейлския университет, който е разкрил първата кост.

Според учения античното творение евентуално е било всеядно и се е хранило с растения, дребни животни и инсекти.

Динозавърът принадлежи към типа завроподоморф - същата линия, която по-късно ще включва гигантските динозаври с дълга шия, изяснява Грифин.

Скелетът е открит по време на две експедиции през 2017 и 2019 година от екип откриватели от Зимбабве, Замбия и Съединени американски щати.

" Изрових цялата бедрена кост и в този миг разбрах, че това е динозавър и че разполагам с най-стария прочут динозавърски фосил в Африка ", споделя Грифин.

Останки от динозаври от същата ера преди са били откривани единствено в Южна Америка и Индия.

Палеонтолозите избират Зимбабве за разкопките, откакто пресмятат, че когато всички континенти са били свързани в обща земна маса, известна като Пангея, тя се е намирала на почти същата географска широчина като по-ранни открития, направени в модерна Южна Америка.

" Mbiresaurus raathi изумително наподобява на някои динозаври от същата ера, открити в Бразилия и Аржентина. Това удостоверява обстоятелството, че Южна Америка и Африка са били част от обвързвана земна маса ", споделя Макс Лангер от университета на Сао Пауло в Бразилия.

Динозавърът е наименуван на региона Мбире в североизточната част на Зимбабве, където е открит скелетът, и на палеонтолога Майкъл Раат, който пръв оповестява за вкаменелости на това място.

В този регион са открити и други екземпляри, които се съхраняват в Природонаучния музей на Зимбабве във втория по величина град в страната - Булавайо.

" Откриването на Mbiresaurus е вълнуващо и особено за Зимбабве и цялата палеонтологична сфера ", споделя уредникът на музея Мишел Зондо. " Фактът, че скелетът на Mbiresaurus е съвсем цялостен, го прави съвършен референтен материал за други открития ", добавя той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР