Учени установиха, че по-чистият въздух заради ограниченията, наложени като мярка

...
Учени установиха, че по-чистият въздух заради ограниченията, наложени като мярка
Коментари Харесай

Чистият въздух заради пандемията затоплил леко планетата през 2020 г.

Учени откриха, че по-чистият въздух поради рестриктивните мерки, наложени като мярка против пандемията, е затоплил планетата през 2020 година, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

За къс интервал от време температурите на някои места в източните региони на Съединени американски щати, в Русия и в Китай били с 0,3 до 0,37 градуса по Целзий по-високи от нормалните. Това се дължи на по-ниското наличие на сажди и сулфатни частици от автомобилните газове и горенето на въглища, които обикновено охлаждат атмосферата краткотрайно, като отразяват слънчевата светлина, сочат резултатите от проучването, оповестени в сп. " Джиофизикъл рисърч летърс ".

Като цяло планетата се е затоплила с 0,03 градуса за годината, тъй като в атмосферата са се съдържали по-малко охлаждащи аерозоли, откри проучването.

" Прочистването на въздуха може да затопли планетата, тъй като замърсяването със сажди и сулфатни частици води до изстудяване и това от дълго време е известно на климатолозите ", сподели ръководителят на проучването Андрю Гетълман от Националния център за атмосферни проучвания в Съединени американски щати. Изчисленията му са въз основа на съпоставения на времето през 2020 година к компютри модели, симулирали 2020 година без понижаване на замърсяването на въздуха с помощта на карантината поради пандемията.

Този краткотраен резултат на стопляне през 2020 година е по-силен от резултата на понижаване на задържащите топлината излъчвания на въглероден двуокис, сподели специалистът. Той изясни, че въглеродът остава в атмосферата повече от век и има дълготраен резултат, до момента в който аерозолите се задържат във въздуха към седмица.

" Чистият въздух затопля планетата напълно малко, само че убива доста по-малко хора в съпоставяне със замърсяването на въздуха ", сподели Гетълман.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР