Учени, цитирани от британския ежедневник Дейли мейл, съобщават, че съществува

...
Учени, цитирани от британския ежедневник Дейли мейл, съобщават, че съществува
Коментари Харесай

Тази година ни чака най-горещото лято

Учени, представени от английския всекидневник Дейли мейл, оповестяват, че съществува 75 % възможност през лятото на 2014 година да бъдат регистрирани най-високите температури.

Очакваната естествена особеност е обвързвана с течението Ел Ниньо, което се получава, когато водите на Тихия океан при Eкватора са извънредно топли. Тази година това стопляне към екватора може да докара до внезапни промени в океанските течения и вятъра по целия свят.

В научното издание ПНАС немските учени настояват, че могат да предвиждат измененията при течението Ел Ниньо за една година напред, а не за шест месеца, както беше до момента.

Учените от университета в Гисен създали прогнозата си посредством отразяване на връзките сред температурите в региона на Ел Ниньо и останалата част на Тихия океан.

При картографирането специалистите са употребявали нов способ, от който могат да открият точните температури на водата за една година напред, като взимат поради и духащите към Eкватора ветрове.

Благодарение на новия способ учените безпогрешно стигнаха до заключението, че през отминалите две години няма да има събития, свързани с Ел Ниньо. Според техните данни обаче през 2014 година ни чака най-горещото лято в историята.

 Атлантически Океан

Климатологът Тим Барнет въпреки това не е склонен със мнението на немските учени, като твърди, че методите им на проучване не са реформаторски, а в противен случай – те са остарели.

“Методите, употребявани от немските учени, са остарели и ме върнаха в 80-те и 90-те години ” – съобщи Барнет.

Други специалисти считат, че новият метод на германците проучва единствено статистическите модели на температурата вместо физиката на моретата или атмосферата, а това не е задоволително, с цел да се обобщят крайните резултати от проучването.

“Рискът от Ел Ниньо през втората половина на 2014 година се е нараснал, само че сигурно не е обезпечен към този миг ” – съобщи Андрю Уоткинс, който е началник в Бюрото по метеорология на Австралия.

Уоткинс добави, че най-точните прогнози за лятото на 2014 година ще са ясни през второто тримесечие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР