Учени смятат, че са открили първия известен случай на бозайник,

...
Учени смятат, че са открили първия известен случай на бозайник,
Коментари Харесай

За пръв път в света: Учени откриха бозайник, изяден от диноз...

Учени считат, че са разкрили първия прочут случай на бозайник, изяден от динозавър, съобщи ДПА и Българска телеграфна агенция.

Палеонтолози във Англия са анализирали фосилни остатъци отпреди към 120 милиона години на дребен дръпнат динозавър, прочут като Микрораптор (Microraptor), с крайник на животно в гръдния му панер. 
 
Експертите споделят, че откритията им, оповестени в сп. " Journal of Vertebrate Paleontology ", са " първото удостоверение за динозавър, който се храни с бозайник ".

 

Водещият създател на проучването доктор Дейвид Хоун от университета " Куин Мери " в Лондон споделя: " Изключително рядко се откриват мостри от храна в динозаври, тъй че всеки образец е в действителност значим, защото дава директно доказателство за това какво са яли античните създания.

Този бозайник не е бил предходник на индивида, само че все пак може да добием визия за някои от нашите антични роднини, които може да са били храна за гладни динозаври ", добавя ученият.

" Изследването рисува картина на един обаятелен миг във времето - първото доказателство за динозавър, който яде бозайник, даже това да не е толкоз плашещо, колкото всичко в " Джурасик парк ", споделя още Хоун.

Микрорапторите са живели преди сред 125 и 113 милиона години в античните гори на територията на сегашен Китай. Те са се придвижвали на два крайници, само че съгласно специалистите са били способни и да летят.

С размерите на гарга или дребна котка, микрорапторите е допустимо да са се плъзгали от дърво на дърво, с цел да ловуват дребни животни.

Въпреки че екземплярът е разказан за първи път през 2000 година, откривателите означават, че предходният екип не е съумял да види останките на друго животно навътре в динозавъра.

Допълнителен разбор демонстрира, че плячката е бозайник с размерите на мишка, който евентуално е живеел на земята и не е бил добър катерач. В предходно проучване в стомаха на други микрораптори са намирани непокътнати остатъци от храна като птица, гущер и риба.

Учените допълват, че не е несъмнено дали тези динозаври непосредствено са улавяли плячката или са я намирали към този момент мъртва и са се хранили с мърша.
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР