Учени смятат, че глобалното затопляне ще стане причина за шестото

...
Учени смятат, че глобалното затопляне ще стане причина за шестото
Коментари Харесай

Глобалното затопляне е като 400 000 атомни бомби

Учени считат, че световното стопляне ще стане причина за шестото всеобщо измиране на биологични типове на Земята. Климатологът Джеймс Хансен даже е пресметнал, че силата, която стоплянето натрупва в атмосферата, може да се равнява на 400 000 атомни бомби.

Канадският академик работи в областта на екологията и по всякакъв начин се пробва да предизвести международните водачи за пагубния резултат на световното стопляне за хората и живота на цялата планета. В негова поддръжка се изрича и Елизабет Колберт, чиято книга „ Шестото измиране: Една неестествена история ” неотдавна взе премията Пулицър за нехудожествена литература.

От години на учените е известно, че от образуването на живота на Земята е имало пет всеобщи измирания на биологични типове. В книгата на Колберт обаче се изяснява, че до момента в който предходните пет са породени от външни фактори – метеорити, комети или вулкани, то отговорен за сегашното съгласно нея ще е индивидът.

Авторката на книгата Елизабет Колберт съпоставя тази липса на религия в науката от страна на климатичните скептици, вярващи, че човек не може да повлияе на климата, с упоритото разбиране, публикувано до 19-и век, че в историята на Земята в никакъв случай не е имало всеобщо измиране на типове и че няма мощ, която да накара доста разнообразни животни и растения да изчезнат.

Масовата индустриализация и изхвърленият в атмосферата въглероден диоксид основават предпоставки за скорошна злополука, за която виновност ще има индивидът. Парниковият газ е главен регулатор на температурата на Земята, твърди в книгата си Колберт.

 Ледников интервал

При лимитирано съществуване на диоксид идва ледников интервал и назад - при прекомерно огромно наличие на планетата може да настъпи топлинен пъкъл. Пример за парников резултат, излязъл отвън надзор, е планетата Венера, където има непрекъсната температура от над 400 градуса.

Авторката на книгата показва първите образци за идната злополука – ледовете в Арктика се топят и животните, които живеят върху тях, белите мечки да вземем за пример, са застрашени от изгубване. Освен това разтапянето на ледовете може да докара до смяна на придвижването на морските течения.

Признак за идната неволя е и почналото прекъсване на течението Гълфстрийм, потока топла вода в Атлантика, с помощта на който в Европа и Северна Америка се радваме на умерени, а не на сибирски температури. Това може да докара до ледников интервал на двата континента.

Авторката обаче е оптимистична – към момента има време да спасим околната среда и да спрем всеобщото измиране, като променим метода си на живот.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР