Учени са открили в близост до река Амазонка в Перу

...
Учени са открили в близост до река Амазонка в Перу
Коментари Харесай

Богомолка край Амазонка имитира оса

Учени са разкрили наоколо до река Амазонка в Перу незнаен до момента тип богомолка, представителите на който имитират оси, написа в. " Дейли мейл ".

Изследователите от Природонаучния музей в Кливланд, Съединени американски щати, оповестяват, че екземпляри от новия тип, наименуван Vespamantoida wherleyi, са видяни за първи път през 2013 година, само че едвам неотдавна са разпознати.

Специалистите означават, че богомолките от типа Vespamantoida wherleyi се отличават с яркочервен цвят и форма на тялото, които ги вършат да наподобяват като някои тропически оси. Начинът им на придвижване също е по-характерен за жилещите инсекти, в сравнение с за богомолките.

Учените изясняват, че въпросната " дегизировка " оказва помощ на представителите на новооткрития тип да се защищават от хищници. За богомолките това еволюционно преимущество е извънредно значимо, защото " мераклиите " да се хранят с тях са доста - жаби, прилепи, паяци, змии.

Тази тактика е известна като мимикрия на Бейтс и се употребява от безвредни организми, които наподобяват външността и от време на време държанието на по-опасни типове, с цел да се защищават от хищници.

Повечето типове богомолки употребяват елементарен камуфлаж, като се преструват на листа или се крият в растителността. Способността на представителите на типа Vespamantoida wherleyi да имитират оси е неповторима. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР