Учени са открили неизвестен досега вариант на вируса ХИВ, който

...
Учени са открили неизвестен досега вариант на вируса ХИВ, който
Коментари Харесай

Учени откриха неизвестен досега вариант на вируса ХИВ

Учени са разкрили незнаен до момента вид на вируса ХИВ, който е по-болестотворен от нормалното и се е разпространявал неусетно в Нидерландия през последните няколко десетилетия, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Откритието обаче не е причина за паника, тъй като медикаментите против СПИН работят еднообразно добре и на хората с новооткрития вид на вируса, и при останалите и разпространяването му понижава от 2010 година насам. Разновидността е открита в границите на напъните на учените да схванат по какъв начин ХИВ продължава да се развива.

Откритието акцентира смисъла на свободния достъп до проби и лекуване, с цел да може, какъвто и да е разновидността на вируса.

"ХИВ да бъде подтиснат допустимо най-бързо, което предотвратява разпространяването ", сподели епидемиологът от университета на Оксфорд Кристоф Фрейзър, старши началник на проучването.

Различни подвидове на ХИВ циркулират в разнообразни страни, като някои от тях са по-опасни и заразни от други. Подтип В е най-разпространен в Съединени американски щати и Западна Европа. Екипът от Оксфорд се е натъкнал на 17 необикновени случая при разбор на база данни на пациенти с ХИВ в Европа - хора с по-тежки провали върху имунитета и по-инфекциозни от инфектираните с подтип В, когато са били диагностицирани.

Всички случаи, с изключения на два, били от Нидерландия и по тази причина учените се съсредоточили върху базите данни там. Те са съумели да разпознават клъстер от 109 души, инфектирани с разновидността на подтип В, наименуван VB.

Случаите са от края на 90-те години на предишния век и първото десетилетия на 21 век и в последно време понижават, пишат създателите на проучването в сп. "Сайънс ".

Не е известно коя от множеството на генетични промени на вируса е причина за появяването на подварианта, само че след използване на лекуване, инфектираните с него реагират като останалите пациенти с ХИВ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР