Учени разгадаха още една от тайните на Наска. След десетилетия

...
Учени разгадаха още една от тайните на Наска. След десетилетия
Коментари Харесай

Разгадаха още една от тайните на Наска

Учени разгадаха още една от тайните на Наска. След десетилетия главоблъсканици те най-сетне откриха научно пояснение за тайнствените дупки, които се простират от север на юг в долината Писко (Наска, Перу).

Версията на археолозите е, че в действителност тези дупки съставляват система от ями, която е пособия на служителите в могъщата империя на инките да събират по-лесно налозите и да разпределят артикули измежду популацията.

Откритието е дело на американски археолози, които са разкрили парчета от остаряла инкска керамика към дупките. Артефактите са били датирани от началото на XVI век.

С помощта на безпилотни апарати и дронове те са снимали цялата територия на платото, осеяна с ями, от въздуха и са съставили точна карта на записаните дупки.

Какво било учудването им обаче, когато открили, че разположението на ямите повтаря разположението на шахматна дъска.

Подобно разположение е било следено и в хамбарите на инките, които те наричали с името qullqa.

Уникалното разположение на ямите, в които се съхранявали питателните артикули, е пособие да се мери тъкмо какъв брой запаси всяко семейство би трябвало да даде на страната под формата на налог.

 Наска

Въпросната шахматна решетка от ями е била ситуирана по пътя от Долината Писко в Томбо Колорадо към огромния административен център Тауантинуйу.

Според учените инките са събирали налозите в натура - в царевица, тиква или други селскостопански артикули, които произвеждали. След това страната разпределяла събраните храни измежду нуждаещите се.

Вдлъбнатините са идеалното място, където да се спрете за отмора, да изчислите реколтата си и да я дадете на страната, счита един от създателите на теорията Чарлз Станиш.

Според Станиш всяко едно семейство е идвало до Наска, изсипвало е събраните артикули в своята дупка, което служителите съответно са отбелязвали на своето кипу.

Всъщност мрежата от ями не е измежду новите открития в Наска. Тя е видяна още през далечната 1931 година, само че десетилетия наред фокусът на учените бе извърнат към проучване на прословутите геоглифи в долината Наска.

Теорията на учените за предназначението обаче не се споделя от всичките им сътрудници. Някои считат, че дупките не са имали функционални задания и са били употребявани само като творби на изкуството.

Не са малко и тези, които считат, че във въпросните ями е било съхранявано само и единствено гуано.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР