Учени публикуваха за първи път пълен човешки геном, съобщи Ройтерс,

...
Учени публикуваха за първи път пълен човешки геном, съобщи Ройтерс,
Коментари Харесай

Учени публикуваха за първи път пълния човешки геном

Учени разгласиха за първи път цялостен човешки геном, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През 2003 година учените оповестиха, че са декодирали цялостната секвенция на човешкия геном. Около 8 на 100 от нея обаче не бе изцяло дешифрирана, главно тъй като се състои постоянно повтарящи се сектори от ДНК-веригата.

Консорциум учени са довършили дешифрирането в проучване, оповестено в сп. " Сайънс ". Изследването бе показано авансово предходната година, преди да премине самостоятелна оценка.

" Генерирането на в действителност цялостна секвенция на човешкия геном е необикновено научно достижение, което дава за първи път изчерпателен взор върху нашата ДНК ", сподели в изказване Ерик Грийн, шеф на Националния институт за проучване на човешкия геном, част от Националните здравни институти на Съединени американски щати, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него тази информация ще укрепи всички инициативи и старания за опознаване на функционалните нюанси на генома, а това ще подкрепи генетичните проучвания на заболяванията при хората.

Пълната версия, оповестена от консорциума учени, съдържа 3,055 милиарда съществени единици и 19 969 гена, които кодират протеини. Сред тях учените са разпознали към 2000 нови. множеството от тях са деактивирани, само че 115 евентуално към момента са дейни.

Изследователите са засекли близо 2 милиона спомагателни генетични разновидността, 622 от които са показани в медицински значими гени.

" Разкриването на цялостната секвенция на тези изчезнали до момента сектори на генома ни сподели доста за метода, по който са проведени, а това беше изцяло незнайно за доста хромозоми ", сподели в изказването на консорциума Никалъс Алтмоус от университета на Калифорния, Бъркли.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР