Учени приветстват подробните резултати от клинично изпитание на ново лекарство,

...
Учени приветстват подробните резултати от клинично изпитание на ново лекарство,
Коментари Харесай

Експериментално лекарство забавя когнитивния упадък при болестта на Алцхаймер

Учени приветстват подробните резултати от клинично тестване на ново лекарство, потвърждаващо неговата успеваемост за закъснение на когнитивния крах при пациенти с невродегенеративната болест на Алцхаймер, само че също по този начин означават неговите от време на време тежки странични резултати, оповестяват международните информационни организации. 

Пълните резултати от клиничното тестване в напреднала фаза (фаза III), обхванало близо 1800 души, следени в продължение на 18 месеца, удостоверяват понижаване с 27 % на когнитивния крах при пациенти, лекувани с леканемаб. Лекарството е създадено от японската фармацевтична компания " Ейсай " (Eisai) и американската " Байоджен " (Biogen).

Това " статистически значимо " съответствие съгласно двете компании беше оповестено още в края на септември.

Пълното изследване, оповестено в сряда в " Ню Ингланд джърнъл ъв медисин " (New England Journal of Medicine), обаче разказва в детайли и честотата на страничните резултати от леканемаб, които от време на време са съществени и доста по-чести, в сравнение с в групата на пациентите, приемали плацебо. 

Резултатите демонстрират, че 17,3 % от пациентите, лекувани с леканемаб, са получи мозъчни кръвоизливи, против 9 % в групата на плацебо.

При 12,6 % от пациентите, приемали пробното лекарство, е следен мозъчен оток, против едвам 1,7 % в групата на плацебо. 

Въпреки това общият % на смъртност е съвсем идентичен и при двете групи (0,7 % при лекуваните с леканемаб и 0,8 % при пациентите на плацебо).

" Това е първото лекарство, което дава действителна опция за лекуване на хората с заболяването на Алцхаймер ", приветства резултатите Барт де Строупър, шеф на Британския институт за проучване на деменцията.

" Въпреки че клиничните изгоди наподобяват ненапълно лимитирани, може да се чака те да станат по-очевидни, в случай че лекарството се ползва за по-дълъг интервал от време ", добавя специалистът. 

При заболяването на Алцхаймер се следи последователно извънредно струпване в мозъка на два основни протеина - тау и бета-амилоид. Това води до гибел на мозъчни кафези, стесняване на мозъка, загуба наизуст и възходяща некадърност за осъществяване на ежедневните задания. Заболяването е един от главните проблеми на публичното опазване на здравето, засягащ повече от 40 милиона души по света.

Лекарството леканемаб е ориентирано против отлаганията на протеина бета-амилоид, само че единствено в ранните стадии на заболяването на Алцхаймер. Това може да ограничи използването му, защото болестта постоянно се диагностицира късно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР