Учени предложиха нова теория за образуването на Луната, като твърдят,

...
Учени предложиха нова теория за образуването на Луната, като твърдят,
Коментари Харесай

Учени предложиха нова теория за образуването на Луната

Учени предложиха нова доктрина за образуването на Луната, като настояват, че тя е по-реалистична, заяви в. "Индипендънт ".

Според най-разпространената до момента доктрина Луната се е образувала от удар на галактически обект с размера на Марс в Земята преди към 4,5 милиарда години. Отхвръкналите парчета с времето се събрали и оформили естествения сателит на планетата ни.

Изключително рядко поради размера на спътника ни лунно затъмнение обезпечи впечатляващ театър на доста места по света. Стотици хиляди хора имаха опция да се насладят на гледката по какъв начин Луната изчезва, а по-късно се появява червенееща, откъдето и името "кървава ". Тя беше наречена също "синя ", тъй като това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна ", поради близостта със Земята.

Получаването на задоволително маса на орбита при подобен сюжет обаче е доста мъчно, настояват учените от Харвардския университет. За подобен резултат е нужен удар под съответен ъгъл и тъкмо избран размер на галактическото тяло. Дори тогава моделът не постоянно се получава.

При новата доктрина не е нужен прецизен удар. Тя залага на синестия - нов тип планетарен обект, препоръчан от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 година Тези обекти се образуват, когато конфликт сред огромни астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана канара.

Новата доктрина също стартира със конфликт, само че при нея Луната не се е оформила от отчупило се от Земята парче. Вместо това се е получила синестия - за няколко десетилетия се е образувало "семе " или малко количество течна канара в центъра на пръстеновидна конструкция.

С охлаждането вапоризираната канара в пръстена се кондензирала и наслагала върху семето. С времето синестията се свила и от парите се появили Земята и Луната.

Това се е случило относително бързо - за няколкостотин години. "Новата доктрина изяснява някои характерности, които са несъвместими със сегашната ", сподели проф. Сара Стюарт от университета на Калифорния в Дейвис. „ Луната е химически съвсем същата като Земята, само че с някои разлики. Това е първият модел, който подхожда на лунния състав ".

Разликите в химическия състав на Луната - неналичието на летливите детайли калий и мед могат да бъдат обяснени със мощното налягане и висока температура в синестията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР