Учени откриха нови данни за мистериозен обект с фосили в

...
Учени откриха нови данни за мистериозен обект с фосили в
Коментари Харесай

Откриха древно родилно отделение на ихтиозаври

Учени откриха нови данни за тайнствен обект с фосили в Невада, гробище на десетки великански морски влечуги, заяви Асошиейтед прес. Те сочат, че е допустимо мястото да не е всеобщ гроб, а нещо като антично родилно поделение, където влечугите са идвали, с цел да родят наследниците си.

Обектът е фамозен с останките на великански ихтиозаври - влечуги, властвали в античните морета и достигали до размерите на учебен рейс. Те били водни хищници с огромни плавници като гребла и издължени челюсти, цялостни с остри зъби.

След намирането на кости от ихтиозаври в Невада през 50-те години на предишния век, палеонтолози изследват какво се е случило, с цел да измрат тези животни дружно на едно място. Новата доктрина е оповестена в сп. " Карънт байолъджи ".

" Няколко линии доказателства от разнопосочен темперамент насочват към тезата, че това е било място, на което гигантските ихтиозаври са идвали да раждат ", сподели съавторът на проучването Никълъс Пайенсън, куратор в отдел фосили на морски бозайници в Националния природонаучен музей Смитсониън в Съединени американски щати.

Мястото, където в миналото е имало тропическо море, е част от Щатския парк Берлин-Ихтиозавър. Днес то е ситуирано край зарязан миньорски град, измежду изсъхнал, прашен пейзаж, сподели ръководителят на проучването Ранди Ърмис, палеонтолог от университета на Юта.

С помощта на триизмерно сканиране и основаване на акуратен цифров модел, учените са разпознали вкаменелости от най-малко 37 ихтиозавъра на 230 милиона години. Костите им са непокътнати в разнообразни скални пластове, което навежда на мисълта, че античните създания са починали в разнообразни моменти в интервал от стотици хиляди години, а не дружно, сподели Пайенсън.

Пробивът в проучването настава, когато експертите откриват дребни кости измежду огромните вкаменелости от възрастни животни и осъзнават, че това са остатъци от ембриони и новородени ихтиозаври. Учените заключават, че античните създания са дошли на това място на групи, с цел да бъдат предпазени, до момента в който раждат. Смята се, че фосилите са от майки и техните наследници, умряли на мястото.

" Намирането на място, на което да родиш, друго от мястото, където можеш да се храниш, е публикувано в съвременността измежду китовете, акулите ", сподели Пайенсън.

Новото проучване дава задоволително пояснение за археологическия обект, който озадачава палеонтолозите от десетилетия, сподели Дийн Ломакс, експерт по ихтиозаврите в университета на Манчестър, Англия, който не взе участие в проучването.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР