Учени откриха фосили на двукрак динозавър с размерите на пуйка,

...
Учени откриха фосили на двукрак динозавър с размерите на пуйка,
Коментари Харесай

Учени откриха фосили на динозавър, отнесен от древна река в Австралия

Учени откриха фосили на двукрак динозавър с размерите на пуйка, който е бил отвеян от водите на антична, пълноводна река, течаща на мястото на актуалния Басов пролив в югоизточна Австралия, съобщи Ройтерс.

Палеонтолозите споделиха, че частите от скелета на новооткрития Diluvicursor pickeringi обезпечават информация за огромен брой динозаври, живели в Австралия по време на интервала креда, когато континентът още бил обвързван с Антарктида. Въпросният динозавър бил тревопасен и живял преди към 113 милиона години, заяви Българска телеграфна агенция.

„Скелетите на динозаври в Австралия са доста редки“, сподели палеонтологът Матю Хърн от университета на Куинсланд, като означи, че с Diluvicursor броят на известните към сегашното австралийски динозаври става 19.

Останките бяха открити измежду безредна сбирка от вкаменени дънери на дървета, които явно също са били отнесени от течението на реката по време на наводняване. Мястото се намира на южното крайбрежие на щата Виктория, на към 170 километра от Мелбърн.

Diluvicursor pickeringi бил дълъг към 2,3 метра. Теглото му било съпоставимо с това на домашна пуйка, само че поради опашката си имал по-голяма дължина. Останките му включват съвсем цяла опашка, долната част на десния му крайник и по-голямата част от дясното ходило.

Динозавърът е част от групата на орнитоподите. Той скитал в заливна котловина с широколистна растителност, ситуирана сред Австралия и Антарктида, които били свързани допреди 45 милиона години.

Името на рода Diluvicursor значи „бяга по течението“, а името на типа pickeringi e в чест на палеонтолога Дейвид Пикеринг.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР