Учени от университета в Кентъки измислиха начин да разчетат свитъци,

...
Учени от университета в Кентъки измислиха начин да разчетат свитъци,
Коментари Харесай

Разчитат древни свитъци от изченалия Херкулан

Учени от университета в Кентъки измислиха метод да разчетат свитъци, които са се запазили при изригването на Везувий през 79 от н.е. Новият метод включва потреблението на изкуствен интелект и високоенергийно рентгеново излъчване, оповестява вестник The Guardian, представен от БГНЕС.
Експертите ще проучат два навити овъглени свитъка – част от сбирка от 1800 антични документа от изпепелената библиотека на Херкулан. Останки от нея са били открити още през 1753 година по време на разкопки в античния римски град Херкулан, който сходно на Помпей е погубен по време на изригването на вулкана. Свитъците са се намирали измежду руините на вила, за която се допуска, че е принадлежала на тъста на Гай Юлий Цезар.
Опитите да бъдат разгърнати съвсем изцяло унищожили свитъците или мастилото по тях избледняло от въздуха. Използването на рентгенови лъчи се е считало за подозрителен метод, защото в мастилото има въглен, който при фотография не основава контрастност сред текста и хартията. В същото време в мастилото са открити следи от олово, само че количеството метал е било толкоз малко, че не било допустимо да се разчетат надписите единствено благодарение на текста, получен при рентгенографията.
Новият метод се състои в това, че изкуственият разсъдък ще проучва рентгеновите фотоси, като разкрива дребните разлики (например промените в структурата на влакното на папируса) сред секторите, където има мастило и празната хартия. В момента системата минава проби с мостри на текст, забележим с невъоръжено око. Изследването на самите свитъци ще стартира в околните месеци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР